Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Folkhälsomedel 2024
Publicerad 20 november 2024
Folkhälsomedlen är ett bidrag som ska förstärka pågående insatser eller stödja uppstart av nya satsningar. Bidraget delas ut till en aktör eller flera tillsammans, inom civilsamhället.
Följande projekt fick folkhälsomedel 2024.
Uppsala stadsmission
Uppsala stadsmission har fått 400 000 kronor för sitt projekt Unga Station. På Unga Station möts ungdomar från olika skolor och områden. Där finns en plats där vuxna finns tillgängliga för att erbjuda stöd, både på individuell basis och i grupp. Utöver att hjälpa med olika former av stöd, samhällsinformation, kontakter med myndigheter, läxläsning och jobbsökning, ordnas även kurser för att stärka självförtroendet hos ungdomarna.
Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Uppsala län
ABF i Uppsala län har fått 300 000 kronor för sitt projekt Trygga mötesplatser. Projektet skapar säkra platser där hbtqia+-personer kan träffas, särskilt eftersom unga hbtqia+-personer i Norduppland ofta känner sig utsatta och ensamma. ABF planerar att hålla en träff varje månad på olika platser i samarbete med fritidsgårdarna.
Föreningen Fyrisgården
Föreningen Fyrisgården har fått 300 000 kronor för sitt projekt Fyrisgårdens Hälsoprojektet – fysisk och psykisk hälsa. Fyrisgården kommer att fortsätta och vidareutveckla Hälsoprojektet för fysisk och psykisk hälsa, som startade under våren 2023. Ungdomar med funktionsvariationer är inte lika aktiva inom idrottsaktiviteter på sin fritid, umgås inte lika ofta med vänner och är inte lika vanliga medlemmar i föreningar jämfört med andra unga. Målet med projektet är att förändra detta och främja ökad deltagande och gemenskap för unga med funktionsnedsättning.
Mamma United
Mamma United har fått 230 000 kronor för sitt projekt Mamma United basprogram. Mamma United planerar att införa sitt utbildningsprogram för att ge stöd åt mammor i Gränby, så att de kan ta kontroll över sina egna liv och sina barns situation. Gruppen får möjlighet att delta i utbildningsprogrammet kostnadsfritt under en period av tre månader.
RF-SISU
RF-SISU har fått 200 000 kronor för sitt projekt Idrott för hälsa och gemenskap. Med satsningen "Idrott för hälsa och gemenskap" strävar RF-SISU Uppland efter att göra det möjligt för fler barn och unga med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) att engagera sig inom idrotten. RF-SISU har som mål att erbjuda barn och unga med NPF-diagnos möjligheten att interagera med en idrottsförening som har genomgått utbildningen "Ledare som lyssnar". Under dessa möten får deltagarna prova på en anpassad idrott.
Vaksala SK
Vaksala SK har fått 170 000 kronor för sitt projekt Late-Starters. Under våren 2023 startades Late-Starters av Vaksala SK eftersom de hade närmare 300 barn i kö, varav många var i åldern 11–14 år. Barn som börjar spela fotboll så sent har oftast mindre erfarenhet jämfört med sina jämnåriga lagkamrater. Verksamheten är helt kostnadsfri för att göra det möjligt för alla, oavsett bakgrund, svenska språkkunskaper, kön eller ekonomisk situation, att delta i fotbollsträningar och vara en del av föreningssammanhanget.
Projektets ämnesområden
- Folkhälsa och social hållbarhet