De dansande andarnas skog

Startdatum 2020-10-22
Slutdatum 2020-10-22
Tid 18:00 - 20:00
Plats Aulan i Wiks folkhögskola, Viks mur 35

Filmvisningen den 22/10 är inställd på grund av tillfälligt skärpta råd för Uppsala län i syfte att minska spridningen av covid-19.

Fakta 

  • Regi Linda Västrik.
  • Land Sverige.
  • Längd 104 minuter.
  • Premiärdatum 2013-11-29.
  • Produktionsår 2013.
  • Genre Dokumentär, Långfilm.

Handling

”För länge sedan, från början av allting, så levde alla kvinnor tillsammans, de var omedvetna om männens existens. Tills en dag, när den första kvinnan, Toli, begav sig djupt in i skogen. Toli spårade och upptäckte ensamma varelser med stora muskler som levde ett torftigt liv. Varelserna klättrade högt i träden och skördade vild honung. När Toli smakade deras honung tänkte hon att de borde leva tillsammans…”

Aka-folket lever i Kongobäckenet i världens näst största regnskog. Skogen är deras hem och de har haft minimal kontakt med kolonialism och kapitalism.

Genom prisbelönta filmaren Linda Västrik bjuds vi in att ta del av Aka-folkets myter och berättelser och vardagen i regnskogen. Akaya, Kengole, Dibota och deras vänner och familj är jägare och nomader (och fantastiska historieberättare) som guidar oss genom sin värld. Vi lär känna dem och får möta deras kultur. De dansande andarnas skog är ett sprudlande dokument fyllt av glädje, humor, dans, kärlek och dramatik.

Vinnare av ”Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance” på IDFA, internationella dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam. Guldbaggenominerad i kategorin Bästa dokumentär.

Recensioner

Linda Västriks rika och unika dokumentär ”De dansande andarnas skog” tar oss djupt in i regnskogen och tätt inpå Akka-folket. Fredrik Sahlin SVT

De dansande andarnas skog är en fascinerande dokumentär om vardagsliv i en pygméstam. Susanne Sigroth-Lambe UNT

Det finns en rättfram och otvungen poesi i ”De dansande andarnas skog” som är mer drabbande än en debattfilm. Michael Tapper SYDSVENSKAN

Kontakt