Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Är du intresserad av bild och form och vill testa olika tekniker och uttryck - då är det här utbildningen för dig!
Konstnärlig grundkurs inom bild och form vänder sig till dig som har ett intresse av konst och som vill hitta ditt uttryck och din skapande förmåga genom olika tekniker. Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom bild och form för att söka utbildningen men intresse, motivation och vilja att utvecklas är viktig. Vi ser gärna att du som söker är intresserad av hur kultur kan bidra till en hållbar utveckling och att du delar vår syn att delaktighet främjar människors möjlighet att ta del av samhället. Utbildningen är CSN-berättigad.
Innehåll
Under den två terminer långa utbildningen kommer du få jobba med olika tekniker inom bild och form. I utbildningen ingår även konstteori för att du ska få kännedom och förståelse för konstens uttryck och språk samt en kulturorienterad allmänbildning. Vi besöker utställningar och museer för att få en uppfattning om hur konstnärer har arbetat och hur de arbetar nu.
I undervisningen är samtalet kring det egna skapandet en viktig del för att du ska hitta ditt konstnärliga språk och utveckla din förståelse för den egna gestaltningsprocessen.
Det kommer även ges tillfällen att delta i fördjupningskurser inom olika tekniker i samarbete med regionala professionella konstnärer. Under kursåret kommer du få möjlighet att arbeta med många olika gästlärare som alla är verksamma konstnärer.
Förkunskaper
Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom bild och form för att ansöka. Efter utbildningen kan du söka vidare till skolans ettåriga konstnärliga utvecklingskurs.
Kursmoment
Teckning
Måleri
Skulptur
Gestaltad livsmiljö
Foto- och videokonst
Konstteori
Utställningsteknik
Kursmål
Efter avslutad kurs ska du som deltagaren ha:
lärt dig grunderna inom teckning såsom olika teckningstekniker, komposition, proportioner, perspektiv, ljus och skugga.
lärt dig grunderna inom måleri med olika målartekniker, materialkunskap och färgteori.
provat på olika skulpturala tekniker och lärt dig grunderna inom form och rumslighet.
fått en uppfattning om arbete kring gestaltad livsmiljö. fått en inblick i foto och videokonst.
fått en inblick i konstteori och deltagit i diskussioner kring samtidskonst
lärt dig reflektera över det egna arbetet.
lärt dig att presentera ditt arbete både skriftligt och i utställningstekniska lösningar.
Antagningskriterier
Personligt brev. Berätta om dig själv, varför vill du gå utbildningen i Bild och Form hos oss och vad har du för förväntningar på året. Skicka in 2-3 arbetsprover i valfritt material varav ett självporträtt, skickas digitalt. Ange kontaktuppgifter till en referensperson. Skicka in personbevis och betyg.
Urval
Arbetsprover
Personligt brev
Intervju
Kurstid
Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Wiks folkhögskola måndag till fredag. Kursen startar den 16 augusti 2021 och slutar den 3 juni 2022 med uppehåll för jullov 21/12-2021 - 9/1-2022
Sista ansökningsdag
Din ansökan behöver vara oss till handa senast den 26 apri 2021. Du kommer få besked om du antagits till kursen i början på juni.
Kostnad
Deltagaravgift 2300 kr per termin. I denna avgift ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. Vi tar även ut en avgift för obligatorisk lunch på 1100 kr i månaden då vi praktiserar pedagogisk lunch. Avgiften betalas varje månad. Det finns inte möjlighet att ta bort lunchkostnaden eller att göra avdrag vid frånvaro eller sjukdom.
Internat
Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kr i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande bygnad finns tvättsuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummet hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen avgift tas ut. Wiks folkhögskola är en drog- alkohol- och rökfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol- droger- och rökning i skolans lokaler och på våra internat.