Bild och Form 1 år

Är du intresserad av bild och form och vill testa olika tekniker och uttryck - då är det här utbildningen för dig!

Konstnärlig grundkurs inom bild och form vänder sig till dig som har ett intresse av konst och som vill hitta ditt uttryck och din skapande förmåga genom olika tekniker. Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom bild och form för att söka utbildningen men intresse, motivation och vilja att utvecklas är viktig. Vi ser gärna att du som söker är intresserad av hur kultur kan bidra till en hållbar utveckling och att du delar vår syn att delaktighet främjar människors möjlighet att ta del av samhället. Utbildningen är CSN-berättigad.

Bild på arbetsprocess från foto och skiss till färdig målning. Målningen föreställer n kropp mot blå bakgrund.

Innehåll

Under den två terminer långa utbildningen kommer du få jobba med olika tekniker inom bild och form. I utbildningen ingår även konstteori för att du ska få kännedom och förståelse för konstens uttryck och språk samt en kulturorienterad allmänbildning. Vi besöker utställningar och museer för att få en uppfattning om hur konstnärer har arbetat och hur de arbetar nu.

I undervisningen är samtalet kring det egna skapandet en viktig del för att du ska hitta ditt konstnärliga språk och utveckla din förståelse för den egna gestaltningsprocessen.

Det kommer även ges tillfällen att delta i fördjupningskurser inom olika tekniker i samarbete med regionala professionella konstnärer. Under kursåret kommer du få möjlighet att arbeta med många olika gästlärare som alla är verksamma konstnärer.

Förkunskaper

Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom bild och form för att ansöka. Efter utbildningen kan du söka vidare till skolans ettåriga konstnärliga utvecklingskurs.

Bil på ett par händer. Den ena handen håller i en pensel . Gul målning i bakgrunden.Foto av en mobiltelefon som filmar en animerad stopmotionfilm av ett hav med en so,l och en båt.
Kursmoment

 • Teckning.
 • Måleri.
 • Skulptur.
 • Gestaltad livsmiljö.
 • Foto- och videokonst.
 • Konstteori.
 • Utställningsteknik.

Kursmål/syfte

Efter avslutad kurs ska du som deltagaren ha:

 • Lärt dig grunderna inom teckning såsom olika teckningstekniker, komposition, proportioner, perspektiv, ljus och skugga.
 • Lärt dig grunderna inom måleri med olika målartekniker, materialkunskap och färgteori.
 • Provat på olika skulpturala tekniker och lärt dig grunderna inom form och rumslighet.
 • Fått en uppfattning om arbete kring gestaltad livsmiljö. fått en inblick i foto och videokonst.
 • Fått en inblick i konstteori och deltagit i diskussioner kring samtidskonst
 • Lärt dig reflektera över det egna arbetet.
 • Lärt dig att presentera ditt arbete både skriftligt och i utställningstekniska lösningar.

Antagningskriterier

Personligt brev. Berätta om dig själv, varför vill du gå utbildningen i Bild och Form hos oss och vad har du för förväntningar på året. Skicka in två till tre arbeten i valfritt material varav ett självporträtt, skickas digitalt. Ange kontaktuppgifter till en referensperson. Skicka in personbevis och betyg.

Urval

 • Bilder/arbeten
 • Personligt brev.
 • Intervju.

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik måndag till fredag. Kursen startar den 23 augusti 2021 och slutar den 3 juni 2022 med uppehåll för jullov 17/12-2021 - 9/1-2022.

Sista ansökningsdag

Löpande.

Kostnad

Deltagaravgift 2300 kronor per termin. I denna avgift ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. Vi tar även ut en avgift för obligatorisk lunch på 1100 kronor i månaden då vi praktiserar pedagogisk lunch. Avgiften betalas varje månad. Det finns inte möjlighet att ta bort lunchkostnaden eller att göra avdrag vid frånvaro eller sjukdom.

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kronor i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande byggnad finns tvättstuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummet hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen avgift tas ut. Wiks folkhögskola är en drog- och alkoholfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol och droger i skolans lokaler och på våra internat.

Ansökan

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare