Grafik 25%

Vill du lära dig trycka egna grafiska blad? Skapa i svartvitt eller i alla regnbågens färger? Eller kanske vill du prova att ändra färg på samma bild i ett svep - då är det här utbildningen för dig!

Kursen vänder sig till dig som tycker om att experimentera lekfullt och snabbt samtidigt som du lär dig ett genuint hantverk på ett strukturerat och tydligt sätt. Du kommer under kursen kunna se hur dina bildidéer vidareutvecklas och dina färger exploderar. Under terminen kommer du få prova dig fram i olika analoga grafiska metoder för att hitta ditt eget konstuttryck genom grafik.

Innehåll

Hantverk och fantasi möts i verkstaden. Överraskningarna är många och ditt konstnärliga skapade sker från skiss till färdigt tryck. Grafik är en konstform där ett original kan mångfaldigas!

Kursmoment:

  • Högtryck, Linoleum.

  • Torrnål på plast.

  •  Djuptryck, Elektrolysetsning på kopparplåt.

  • Screentryck/serigrafi på papper.

I utbildningen ingår även besök i konstnärsateljé för inspiration.

Vi arbetar i grupp där undervisningen bygger på erfarenhetsutbyte och gemensamma korta teoretiska genomgångar. Vi ser diskussionerna som ett  bra sätt att lära sig och dela kunskap både i grupp och individuellt. Skillanden i  kunskapsnivå och erfarenhet gör att både nybörjare och inbitna konstnärer kan lära sig massor av nytt för att komma vidare i sitt skapande.

Förkunskaper

Det finns inget krav på tidigare erfarenheter för att ansöka. Det finns gott om utrymme för dig som har provat på grafik förut att vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper och arbetsmetoder.

Kursmål/syfte

Efter avslutad kurs kommer du som deltagaren ha:

  • Förmågan att uttrycka och utveckla dig med hjälp av grafiska tekniker.
  • Provat på alla kursmomenten och fördjupa dig i och arbeta igenom minst en av dina bilder för att skapa en riktig upplaga som du numrerar och signerar.
  • Du har fått prova på grafik med en miljömässigt hållbar profil. I verkstaden använder vi inga lösningsmedel.
  • Materialkunskap och hållbara metoder, materialhantering och förvaring av dina konstverk. 
  • Grafikens roll i samtidskonsten.

Kursledare

Helena Laukkanen och Gijs Weijer

Kurstid

Kursen hålls på Uppsala konstgrafiska verkstad, onsdagar mellan kl. 13:00-16:00. Kursen startar onsdag 2 februari 2022 och slutar 24 juni 2022, 17 tillfällen.

Sista ansökningsdag

Din ansökan behöver vara oss tillhanda senast den 23 januari 2022. Du kommer få besked om du antagits till kursen första veckan i februari.

Kostnad

Kursen är avgiftsfri. Materialkostnaden är 3200 kronor. I denna avgift ingår det basmaterial där du i förväg får ditt material och de verktyg som behövs för att genomföra kursen. Verktygen och materialet kan du kan ta med dig hem när kursen slutat. För den som har ett högt tempo går det att komplettera med eget material om så önskas.

För den som vill arbeta självständigt utöver kurstiden finns det möjlighet att få tillgång till verkstaden på onsdagar mellan 13:00-17:00.  Mer information om hur det går till på Uppsala konstgrafiska verkstad kan du läsa om på deras hemsida www.ukvgrafik.se/kursinformation 

Anmälan

Sök vårens grafikkurs på Uppsala konstgrafiska verkstad här.

Länk till ansökan.

Kontakt

Ulf Eklund

Skolsekreterare