Storytelling

Ettårig film- och dramautbildning på Wik.

Vill du utveckla dina teoretiska och praktiska kunskaper inom film, manus och produktion då är vår ettåriga kurs i Storytelling utbildningen för dig. Kursen är CSN-berättigad.

I berättande finns en genuin kraft som väcker känslor, skapar engagemang och gemenskap. Berättelser har genom alla tider samlat människan, runt elden, fotogenlampan och framför skärmen. I Storytelling är får du söka din egen röst och forma din personliga stil som konstnär. Du får dyka ner i din konstnärliga drivkraft och gå djupare in på vilka berättelser du vill berätta.

Bil på tjej med ljust långt hår i svart t-shirt och svarta jeans som sträcker ut armarna och ler. I bakgrunden syns tre peroner i oskärpa mot svart bakgrund.
Inom storytelling är det viktigt att våga lita på sin berättelse och hitta verktyg för att nå ut till publiken. Under året kommer du få lära dig flera olika tekniker för att skapa manus och att sedan gå vidare med att gestalta berättelsen i film, och med kropp och röst. Under året kommer du få teoretiska och praktiska kunskaper inom film, storytelling (manus) och produktion. Vi kommer att skapa individuellt och i grupp, där trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet är viktigt.

Utbildningen passar för dig som vill växa som konstnär och som människa. Den passar dig som vill berätta och få verktyg att förmedla dina berättelser. Det finns inget krav på förkunskaper för att ansöka, men en stor motivation och vilja att utvecklas är viktig. Utbildningen är ett år och ger god förberedelse, för fördjupande studier inom film och andra konstnärliga utbildningar. Efter utbildningen kommer du att veta mer vilken roll du trivs i och hur du vill gå vidare i arbetslivet. Du kommer också ha ett arbetsprov (film) för ansökan till studier inom film.

Innehåll

Den samtida konstscenen är gränsöverskridande mellan olika konstarter. Vi speglar samtiden genom att ge en bred utbildning inom tre ämnen som stödjer varandra; spelfilm, storytelling och produktion. Produktion är ett viktigt ämne inför yrkeslivet som konstnär. ”Hur finansierar jag mitt konstnärliga arbete? Hur ser Sveriges strukturer ut för kulturskapare?” Deltagarna får teoretisk och praktisk kunskap om olika delar inom produktionsarbete.

Kursmoment

Film

 • Manus. Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
 • Regi. Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
 • Redigering. Grundläggande reglerna för redigering, grafik och digital bildbehandling: Photoshop, After effects. Teknik. Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
 • Produktion. Introduktion till produktionsmetoder, marknadsföring, planering, budget och inspelningsplanering.
 • Filmbranschen. Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Studiebesök, gästlärare.

Drama Storytelling

 • Devise, skapa ett manus i grupp. Vi jobbar med hela processen, från sökandet av idé till färdig produktion på scenen.
 • Berättarteater Som genre är berättarteatern samtidigt uråldrig och ultramodern. Ett sätt att arbeta fram och spela teater om aktuella ämnen utan att vara beroende av färdiga pjästexter.
 • Dans och rörelse Hur berättar vi utan ord? Kroppspråk, improvisation, samarbete i grupp.
 • Scenisk närvaro Fysisk teater, improvisation, röstarbete, monolog och dialog.

Schema Heltidsstudier. Självstudier en dag per vecka.

Lärare

Dani Kouyate

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 han är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wiks folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.

Kajsa Bilius

Kajsa är producent, regissör och dramapedagog. Hon har specialiserad på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat mycket med att ta fram manus både för professionella grupper och inom amatörteatern. Hon är också danspedagog och jobbar med dans, rörelse och kroppens berättande.

Ansökan

 • Personligt brev.
 • CV.
 • Intervju (Digitalt).
 • Referensperson.

Arbetsprov, bifoga till din ansökan EN av följande:

 • En idé till en historia som du vill berätta! Beskriv din idé och skriv ner den. En halv till en sida.
 • En novell eller ett manus som du själv skrivit.
 • En film som du själv skapat. Lägg upp filmen på youtube och bifoga en länk i din ansökan.

Du behöver inte göra alla uppgifterna, välj en och bifoga med ditt personliga brev!

Antagning

Krav för att gå 1 årig storytelling.

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Behärska svenska i tal och skrift.
 • Ha gått gymnasium eller ha någon motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare så bedömer vi följande kriterier:

 • Motivationen till att skapa i grupp.
 • Motivationen till att skapa individuellt.
 • Arbetsprov.

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik måndag till torsdag. Fredagarna ägnas åt individuellt arbete och självstudier. Kursen startar den 23 augusti 2021 och slutar den 3 juni 2022 med uppehåll för jullov 17 december 2021 till 9 januari 2022.

Sista ansökningsdag

Löpande.

Kostnad

Kursen är gratis men skolan tar ut en deltagaravgift på 3000 kronor per termin. I terminsavgiftern ingår bland annat försäkring, kopierinskosnader och studiebesök. Vi tar även ut en avgift för obligatorisk lunch på 1100 kr i månaden. Avgiften för lunch betalas varje månad. Det finns inte möjlighet att ta bort lunchkostnaden eller att göra avdrag vid frånvaro, studieresor eller sjukdom.

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kronor i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande byggnad finns tvättstuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummen hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen hyresavgift tas ut. Wiks folkhögskola är en drog- alkohol- och rökfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol- droger- och rökning i skolans lokaler och på våra internat.

Ansökan

Sök vår ettåriga film- och dramautbildning Storytelling här.

Länk till kursanmälan.

Kontakt

Dani Kouyate

Lärare