Storytelling - film & drama

Vill du utveckla dina kunskaper inom film och teater? Vill du arbeta i team och hitta din röst som konstnär? Då är du välkommen till vår ettåriga utbildning Storytelling - film & drama.

En person i svarta kläder filmar med en filmkamera.

Film och teater har mycket gemensamt, båda handlar om att väcka känslor, förmedla en berättelse, och det viktigaste, närvaron. Under ett kreativt år får du söka din egen röst och dyka ner i din konstnärliga drivkraft. Inom både teater och film är teamet livsviktigt, hur kommunicerar en regissör med sina skådespelare? Hur hittar du trygghet och närvaro på scenen? Vilken roll i filmteamet vill du utveckla?

Under året kommer du få lära dig flera olika tekniker för att skapa manus och att sedan gå vidare med att gestalta berättelsen i teater och film. Du kommer få praktiska kunskaper inom film, teater, storytelling (manus) och produktion. Vi kommer att skapa individuellt och i grupp, där trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet är viktigt.

Utbildningen är CSN-berättigad och passar dig som vill jobba i team och växa som konstnär och som människa. Den passar dig som vill berätta och få verktyg att förmedla dina berättelser. Det finns inget krav på förkunskaper för att ansöka, men en stor motivation och vilja att utvecklas är viktig.

Efter kursens avslut kommer du att vara väl förberedelse för fördjupande studier inom film och teater. Efter utbildningen kommer du också att veta mer vilken roll du trivs i och hur du vill gå vidare i arbetslivet. Du kommer också ha ett arbetsprov (film) för ansökan till vidare studier.

Innehåll

Den samtida konstscenen är gränsöverskridande mellan olika konstarter. Vi speglar samtiden genom att ge en bred utbildning inom två ämnen som stödjer varandra, film och drama. Fysisk teater, filmteknik och storytelling är tongivande i utbildningen. Vi kommer att skapa manus på flera olika sätt och du kommer att få stå på scenen, framför kameran, bakom kameran och spendera tid med redigering.

Kursmoment

Film

 • Manus. Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
 • Regi. Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
 • Redigering. Grundläggande reglerna för redigering.
 • Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
 • Produktion. Introduktion till produktionsmetoder, marknadsföring, planering, budget och inspelningsplanering.
 • Filmbranschen. Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Studiebesök, gästlärare.

Drama/teater

 • Fysisk teater. Vi arbetar med kropp och närvaro på scenen.
 • Devise, skapa ett manus i grupp. Vi jobbar med hela processen, från sökandet av idé till färdig produktion på scenen.
 • Berättarteater Som genre är berättarteatern samtidigt uråldrig och ultramodern. Ett sätt att arbeta fram och spela teater om aktuella ämnen utan att vara beroende av färdiga pjästexter.
 • Dans och rörelse Hur berättar vi utan ord? Kroppspråk, improvisation, samarbete i grupp.
 • Produktion.Teoretisk och praktisk introduktion till teaterproduktion.

Teaterföreställning. En grupp personer utklädda till sagoväsen står på scen mot svart bakgrund.

Lärare

Dani Kouyate

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wiks folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.

Kajsa Bilius

Kajsa är skådespelerska, regissör och dramapedagog. Hon har specialiserad på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat mycket med att ta fram manus både för professionella grupper och inom amatörteatern. Hon är också danspedagog och jobbar med dans, rörelse och kroppens berättande.

Ansökan

 • Personligt brev.
 • CV.
 • Workshop. 21 eller 22 maj 2022.
 • Referensperson.
 • Arbetsprov.

Om du inte kan delta i workshoppen behöver vi en film där du läser en dikt eller monolog som du väljer själv. Ladda upp filmen på youtube eller annan plattform och bifoga länken i din ansökan. Vi bokar också in en digital intervju med dig

Arbetsprov, bifoga till din ansökan EN av följande:

 • En idé till en historia som du vill berätta! Beskriv din idé och skriv ner den. En halv till en sida.
 • En novell eller ett manus som du själv skrivit.
 • En film som du själv skapat. Lägg upp filmen på youtube och bifoga en länk i din ansökan.

Du behöver inte göra alla uppgifterna, välj en och bifoga med ditt personliga brev!

Antagning

Krav för att gå 1 årig Storytelling - film och drama.

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Behärska svenska i tal och skrift.
 • Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare så bedömer vi följande kriterier:

 • Engagemang i en konstnärlig process.
 • Förmåga till kommunikation och samarbete i ett konstnärligt team.
 • Arbetsprov.

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik måndag till fredag. Kursen startar den 22 augusti 2022 och slutar den 2 juni 2023.

Sista ansökningsdag

Löpande.

Kostnad

Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 2300 kronor per termin. I terminsavgiftern ingår bland annat försäkring, kopierinskosnader och studiebesök. 

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kronor i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande byggnad finns tvättstuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummen hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen hyresavgift tas ut. Region Uppsala  folkhögskola är en drog- och alkoholfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol och droger i skolans lokaler och på våra internat.

Ansökan

Sök Storytelling - film&drama här.

Länk till ansökan.

Kontakt

Dani Kouyate

Lärare

Ulf Eklund

Skolsekreterare