Berättarteater - Griottradition

Under kursen får du fördjupa dig i det muntligt traditionsberättande och undersöka olika levande konstnärliga former av berättande inom grioternas berättartradition.

Många samhällen i Västafrika, däribland de som befolkas av Mandinkas,
har muntliga traditioner där historia och kunskap överfors muntligt från generation till generation av grioterna. Liksom levande bibliotek är de ansvariga för att bevara och överföra sin historia till folket. Deras kunskap har förmedlats på så vis sedan 1200-talet. För att nå sin publik använder grioterna olika levande konstnärliga former (tal, sång, dans, musikinstrument, skådespel). För en griot är dessa uttrycksformer oskiljaktiga.  ”Jag ar en griot. Genom sång, dans, trummor, ord och improvisationer kommer jag att arbeta dela med er metoder som vi grioter använt i flera hundra år.” 

Kursledare

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wiks folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande (film och teater). Dani är en av Västafrikas främsta regissörer, just nu aktuell med filmen ”Medan vi lever” som kan ses på SVT Play. Dani-kouyate.com 

Kurstider

  • Måndag - torsdag  21-24 juni 2021.
  • 21 juni klockan 10 – 16.
  • 22-24 juni klockan 9– 16.

Kostnad

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk avgift för lunch, fika och administrativa kostnader om 600 kronor. 

Boende

Vill du bo kvar på Wik under kurstillfället kostar boende:

  • Enkelrum hotell 2 270 kronor, inklusive helpension.
  • Dubbelrum hotell 2 000 kronor, inklusive helpension.

Alla rum har egen toalett. Lakan, tvål och handduk ingår i kostnaden.  

Bokning av boende gör du på den digitala ansökningsblanketten du fyller i samband med din kursanmälan.   

Antagning och anmälan

Först till kvarn gäller. Om vi får in fler anmälningar till kursen än vi har platser att erbjuda innebär det att din ansökan rangordnas efter det datum du anmälde dig. Vi håller ansökningslänken till kursen öppen efter sista anmälningsdag för dig som vill stå på reservlistan. Söker du kursen efter sista ansökningsdag skickas inget antagningsbesked ut om vi inte har möjlighet att erbjuda dig en plats på kursen.

Avbokningsregler

På grund av covid-19 är det möjligt att boka av kursen ända fram till kursstart utan kostnad.

Anmälan

Kontakt

Frida Gustafsson