Storytelling

I berättande finns en genuin kraft som väcker känslor, skapar engagemang och gemenskap. Berättelser har genom alla tider samlat människan, runt elden, fotogenlampan eller framför skärmen.

Bild på en strålkastare som riktar sitt ljus mot en regisrörsskylt i svart och vitt där det står Story Teliing med handskriven text.Under vår tremånaderskurs i Storytelling får du söka din egen röst och forma din personliga stil som konstnär. Du får dyka ner i din konstnärliga drivkraft och gå djupare in på vilka berättelser du vill berätta. Kursen passar både dig som vill fortbilda dig inom film, manus och produktion och som förberedelse för dig som vill söka till höstens ettåriga utbildning i Storytelling.

Inom storytelling är det viktigt att våga lita på sin berättelse och att ha verktyg för att nå ut till sin publik. Du får lära dig flera olika tekniker för att skapa manus och att sedan gå vidare med att gestalta berättelsen i film och med kropp och röst. Under året får du utveckla teoretiska och praktiska kunskaper inom film, storytelling (manus) och produktion. Vi kommer att skapa individuellt och i grupp, där trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet är viktigt.

Utbildningen passar för dig som vill växa som konstnär och som människa. Den passar dig som vill berätta och få verktyg att förmedla dina berättelser. Det finns inget krav på förkunskaper för att ansöka, men en stor motivation och vilja att utvecklas är viktig. Efter utbildningen kan du söka till den ettåriga kursen storytelling. Du kommer att veta mer vilken roll du trivs i och veta mer om hur du vill gå vidare i som konstnär. Du kommer också ha ett arbetsprov (film) för ansökan till studier inom film.

Innehåll

Den samtida konstscenen är gränsöverskridande mellan olika konstarter. Vi speglar samtiden genom att ge en bred utbildning inom tre ämnen som stödjer varandra; spelfilm, storytelling och produktion. Produktion är ett viktigt ämne inför yrkeslivet som konstnär. ”Hur finansierar jag mitt konstnärliga arbete? Hur ser Sveriges strukturer ut för kulturskapare?” Deltagarna får teoretisk och praktisk kunskap om olika delar inom produktionsarbete.

En ljushårig svartklädd kvinna/ungdom sträcker ut sina armar. Hon ler. I bakgrunden syns andra svartklädda personer.

Kursmoment

Storytelling Film

 • Manus.
  Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
 • Regi.
  Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
 • Redigering.
  Grundläggande reglerna för redigering, grafik och digital bildbehandling: Photoshop, After effects.
 • Teknik.
  Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
 • Produktion.
  Introduktion till produktionsmetoder, marknadsföring, planering, budget och inspelningsplanering.
 • Filmbranschen.
  Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning?

Storytelling Live

 • Devise, skapa ett manus i grupp. Vi jobbar med hela processen, från sökandet av idé till färdig produktion på scenen.
 • Dans och rörelse. Hur berättar vi utan ord? Kroppspråk, improvisation, samarbete i grupp, scenisk närvaro.

Schema

Heltidsstudier. Självstudier 1 dag/vecka. 

Kursstart

Kursen startar den 1 mars och slutar den 30 maj 2021. Du som gått  tremånadersutbildningen i Storytelling har förtur till höstens ettåriga utbildning i Storytelling. 

Kostnad

Deltagaravgift 900 kr/tre månader.  
I denna avgift ingår bland annat försäkring, kopierinskosnader och studiebesök. Vi tar även ut en avgift för obligatorisk lunch på 800 kr i månaden då vi praktiserar pedagogisk lunch. Avgiften betalas varje månad. Det finns inte möjlighet att ta bort lunchkostnaden eller att göra avdrag vid frånvaro eller sjukdom.

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra rum på vårt internatboende. Rum med egen toalett och dusch samt tillgång till gemensamt sällskapsrum och kök kostar 3 800 kr i månaden inklusive lunch. I närliggande bygnad finns tvättsuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt.

Antagning

Krav för att gå Storytelling.

1. Du ska ha fyllt 18 år.
2. Behärska svenska i tal och skrift.
3. Ha gått gymnasium eller ha någon motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare så bedömer vi följande kriterier

 1.  Motivationen till att skapa i grupp.
 2.  Motivationen till att skapa individuellt.
 3.  Arbetsprover

Ansökan

 1. Personligt brev
 2. CV
 3. Arbetsprov
 4. Intervju som sker digitalt.

Arbetsprov, bifoga till din ansökan EN av följande:

 • Välj en dikt, film eller bok som berör dig. Skriv ner vad historien betyder för dig. Varför är det en viktig berättelse? Du kan skriva ner dina ord eller berätta om ditt val vid intervjutillfället.
 • En idé till en historia som du vill berätta! Beskriv din idé och skriv ner den. (½ - 1 sida.)
 • En novell eller ett manus som du själv skrivit.
 • En film som du själv skapat, max 5 minuter. Lägg upp filmen på youtube och bifoga en länk i ditt personliga brev.

OBS! Du behöver inte göra alla uppgifterna, välj en och bifoga med ditt personliga brev!

Kontakt

Dani Kouyate

dani.kouyate@regionuppsala.se

Tel: 018 617 39 73 

Mobil: 072 194 54 49