TSS - Tecken som stöd

Våra TSS-kurser vänder sig till dig som har en förvärvad hörselskada och dina anhöriga. Tillsammans lär ni er Tecken Som Stöd för er gemensamma kommunikation.

Vad är TSS?

  • Stöd för att förbättra talförståelse och underlätta kommunikationen.
  • Använder tecken från teckenspråk.
  • Tecknar bara de viktigaste orden.
  • Stöd för hörseln och läppavläsning.

Sedan början av 1980-talet bedriver vi på Wiks folkhögskola utbildningar för dig med hörselnedsättning eller dövhet och för dina anhöriga. När du går på kurs hos oss bor du i någon av hotellbyggnaderna på Wiks slott eller i boende med enklare standard i skolans internatbyggnader. Gemensamma måltider serveras i matsalen.

Grundutbildning

Grundutbildningar med åtta helgträffar ges i nära samarbete med Region Stockholm, Region Västmanland, Region Sörmland samt Region Uppsala. Träffarna genomförs under en tvåårsperiod.

Återträff

Efter genomförd grundutbildning har många grupper fortsatt att träffas under en helg för att praktisera sina kunskaper och fylla på med ny. Du som är deltagare på en återträff bokar själv skrivtolk via Hörcentralen till återträffen.

Vi erbjuder också öppna kurser för dig som har gått en grundutbildning och vill fräscha upp dina kunskaper.

Samverkan

Vissa kurser görs tillsammans med brukarorganisationer och HRF (Hörselskadades Riksförbund). Syftet med dessa utbildningar är att erbjuda träning i Tecken som stöd för att göra vardagskommunikationen tryggare. 

Bidrag för mat och boende

Skolan söker bidrag från SPSM för delar av kostnaden för mat och boende. Du kan också få bidrag för förlorad arbetsinkomst om du tar ledigt från arbetet för att kunna delta i kursen.

Kommande kurser

27-29 november - TSS-kurs i samarbete med HRF Stockholm.

Priset för TSS-kursen 27-29 november är 900 kronor om du bor i delat dubbelrum och 1000 kronor om du väljer att bo i enkelrum. Vill du bo på något av våra vandrarhem med enklare standard kostar ett enkelrum med eget badrum 500 kronor per person och del i dubbelrum 450 kronor per person. I priset ingår lakan och handduk, frukost,lunch och middag. Om du är medlem i någon HRF förening i Stockholms län får du 50 procent rabatt på priset. Enkelrumstillägg ingår inte i rabatten.

Kontakt

Pernilla Berg

pernilla.berg@regionuppsala.se

018-617 37 86

På grund av rådande Coronapandemi kan även kurser under hösten påverkas och ställas in.