Fruktträdsutbildning på Wik

Välkommen till Wiks slotts Fruktträdsutbildning. Utbildningen sker i samarbete med Enköpings Yrkeshögskola/trädgård och Per Axell.

Under flera år har vi på Wik samarbetat med trädgårdsdesigner Per Axell. Per har skapat de trädgårdar som finns hos oss på Wik, allt från perenna växter till vackra ekar samt en fantastisk äppellund med många olika sorters äpplen. Vi har nu nöjet att kunna erbjuda vårens fruktträdsutbildning tillsammans med Per.

grenar med rosa äppelblom mot blå himmelKursen riktar sig både till dig som har ambitioner att arbeta professionellt med fruktträd, till dig som behöver friska upp dina beskärningskunskaper och till dig som är ambitiös amatör.

Kursinnehåll

Kursen innehåller vårvinterbeskärning, ympning, JAS-beskärning, plantering av fruktträd samt sortkännedom. Kursen innehåller även beskärningsteori samt mycket praktisk övning i Wiks äppellund. 

Utbildningen pågår i nio dagar och är uppdelad i två delar.

Del 1 pågår i fem dagar mellan den 18/2-22/2. Under detta kursmoment är det vårvinterbeskärning av fruktträd som avhandlas samt en dags ympning på grundstam. Du kommer även får ympa två träd att ta med dig hem. Under den här delen av kursen kommer vi också göra beskärningsövningarna i äppellunden, och samla in ympris som vi kommer att använda.

Del 2 pågår mellan den 10/9–13/9. Under detta kursmoment behandlar vi JAS-beskärning, trädplantering samt en dag med sortkännedom.

Kursen avslutas med skriftligt prov och ett praktiskt beskärningsprov. Efter avklarade prov ges intyg på kursen.

Kursdagarna varar i sex timmar mellan klockan 9 och 17 med en timmes lunchpaus. I helpensionen ingår lunch, kaffekorg med för- och eftermiddagsfika samt middag.  

Foto på en säng med rosa överkast. På sängen står en kaffekopp och på nattugsbordet står en vas med blommor

Kursavgift

  •  Boende i enkelrum inklusive helpension och kurs 15500:-/p
  •  Boende i del i dubbelrum inklusive helpension och kurs 15500:-/p
  •  Enbart helpension och kurs 11000:-/p

Till kursavgiften tillkommer kostnad för kurslitteratur som kan köpas på plats till rabatterat pris. Det tillkommer även kostnad för ympmaterial. Ta med egen sekatör och beskärningssåg.

Kursledare

Vår kursledare Per Axel är trädgårdsdesigner med mångårig erfarenhet inom beskärning och fruktträdsvård. Per har också i många år varit aktiv i Sveriges Pomologiska Sällskap.

Max antal deltagare 15 stycken.

Anmäl dig till Wiks slotts fruktträdsbeskärningskurs här.

Länk till kursanmälan

Kontakt

För information om kursen och vad den innehåller kontakta kursledare Per Axell.

E-post: peraxell03@hotmail.com.

Telefon: 076-231 73 35.