Ympning

Vill du lära dig hur du ska göra för att få flera olika sorters äpplen på ett och samma träd? På kursen i ympning lär du dig att ympa på grundstam. Du får också ympa på äppelträd i Wiks slotts vackra äppellund. Kursen vänder sig till dig som har ett intresse för trädgård och odling.

Söndagen den 8 maj 2022 är det dags för kursen i ympning tillsammans med kursledaren Per Axell. Per har lång erfarenhet som trädgårdsmästare och är specialiserad på ympning av fruktträd. Kursen är en praktisk kurs och du kommer både att få ympa på träd och njuta av en härlig lunch på Wiks slott.

Lär dig ympa på äppelträd

Vi samlas klockan 9 vid det vackra Stenhuset vid Wiks slott och tar oss sedan vidare till Wiks Äppellund. Där börjar kursen med att du får öva på att ympa på grundstam, en gammal teknik för att föröka äppelträd. Efter lunch får du ympa på uppvuxna träd, en teknik som gör att du kan få flera olika sorters äpplen på samma träd. Efter kursen får du ett eller flera äppelträd att ta hem och plantera i din trädgård. Du får välja ympris från flera olika äppelsorter.

Kursledaren Per Axell lär dig att ympa fruktträd

Kursledaren Per Axell är trädgårdsmästare med lång erfarenhet från bland annat Wiks slott och Linnéträdgården. Per är engagerad i Sveriges Pomologiska Sällskap och är specialiserad på beskärning och ympning av fruktträd. Per driver nu Tibbleborg Trädgårdsdesign med inriktning mot design, utbildning, beskärning och illustration.

Program för kursen ympning – gör ditt eget äppelträd

  • Samling vid Stenhuset vid Wiks slott klockan 9.
  • På förmiddagen får du lära dig att ympa på grundstam.
  • Lunch serveras i restaurangen på Wiks slott.
  • Under eftermiddagen får du lära dig att ympa på uppvuxna träd.
  • Kursen avslutas klockan 16.

Kurs i ympning på Wiks slott

Kursen är söndagen den 8 maj 2022 klockan 916. Det finns plats för 15 deltagare på kursen.  

Kursen sker utomhus vid praktiska övningar. Tänk på att ta med dig varma och oömma kläder, en egen sekatör och beskäringssåg.

Pris för kursen

Priset för kursen är 990 kronor per person, inklusive lunch och fika.

Anmälan