Maskin

Den 1 augusti välkomnar vi den fantastiska folkmusiktrion Maskin till Riddarsalen på Wiks slott! Olov Johansson, Erika Lindgren Liljenstolpe och Robert Larsson tar dig med på en kväll du sent kommer glömma.

Om Maskin

Olov, Erika och Robert har känt varandra länge och spelat mycket ihop genom åren. Men det var först när de fick en fråga om att sätta ihop en hyllningskonsert till spelmannen Gås-Anders som idéerna till Maskin föddes.

Debutalbumet spelades in live inför specialinbjuden publik under hösten 2016. Maskin bjuder på sprakande traditionellt låtspel med mer energi än vad man först tror är möjligt! Den gemensamma kärleken till det uppländska svänget som spelmännen och föregångarna Viksta-Lasse, Eric Sahlström och Curt Tallroth stod för är deras utgångspunkt.

Trion har besökt och spelat mycket med äldre spelmän och deras främsta gemensamma förebild är Bosse Larsson, Roberts far och Viksta-Lasses brorson. Hemma hos Bosse och Barbro i Björklinge har de suttit och spelat många, många gånger. ”Tradition för oss betyder både att föra vidare en musik som vi hittar stor inspiration i och att utifrån detta även skapa nytt".

Hyllningar har haglat över trion, och det med all rätt.

Det var länge sedan jag hörde en svensk folktrio spela så många minnesvärda låtar som dessutom innehåller en sådan stor mängd spelglädje.

Bengt Edqvist LIRA 3, 2017

This collection captures the feel of a great session in the kitchen, with three world-class fiddlers trading melodies, harmonies, and rhythmic drone accompaniment.

Paul Kotapish San Francisco Classical Voice, Aug 8 2017

Olov Johansson: känd från en av Sveriges mest inflytelserika folkmusikgrupper Väsen. Han är en av Sveriges främsta nyckelharpsspelmän som har tagit sin musik över hela världen. Har mottagit zornmärket i guld, den finaste utmärkelse man kan få som spelman i Sverige.

Erika Lindgren Liljenstople: blev Riksspelman i unga år. Mottagare av Pekkos-Gustafs hederspris. Känd från kritikerrosade Systerpolskan (Benny Anderssons produktion) och duon Erika & Cecilia (tillsammans med Cecilia Österholm), vilka turnerat flitigt i Sverige och utomlands.

Robert Larsson: Riksspelman och vinnare av kompositionstävlingar. Har ett framgångsrikt turnerande bakom sig i grupper som Ö.R.A. (tillsammans med Örjan Englund och Anders Mattsson), och med sin far Bosse Larsson, musikalisk arvtagare och brorson till Viksta-Lasse. 

Tid och plats

1 augusti klockan 18.00 i Riddarsalen på Wiks slott.

Längd

Konserten är 2 x 45 minuter.

Mat och dryck

För den som vill kombinera musik med god mat och dryck är Wiks trädgårdsbar öppen till klockan 22.00, köket stänger 19.30.

I pausen är baren i Slottsfrun öppen med dryckesförsäljning.

Biljettinformation

Förköp krävs.

Biljetterna kostar 350 kronor styck.

Kanske vill du förlänga vistelsen med en hotellövernattning? Vi har förmånliga priser på hotellrum som bokas i samband med konserten.

Varmt välkommen att höra av dig så hjälper vi dig vidare. För att boka mejla wiks.slott@regionuppsala.se eller ring 018-611 66 60.

Kontakt

Wiks slott