Den vita frun på Wik

Ett av Wiks mest kända spöken är den vita frun som enligt sägnen visar sig i slottet, på slottsgården och på olika platser i parken. Hon är vitklädd och svävar fram insvept i dimma. Ibland lämnar hon också våta fotspår efter sig.  

Vem är då den vita frun? Det sägs ofta att det är den forna slottsfrun på Wik, Anna von der Grünau. Anna bodde på Wik i början av 1600-talet, och dog i en tragisk olycka på Mälaren. En släktkrönika berättar att Anna skulle färdas till Skokloster slott en vinterdag år 1612, och tog vägen över isen. Plötsligt brast isen under Anna och hon hamnade i en vak, men hölls flytande på vattnet av sina kläder. En dräng försökte hjälpa henne, men drogs då själv ned i en vak och drunknade. När hjälp väl kom från Wik var det för sent – Anna var då ”död och ihjälfrusen” som släktkrönikan beskriver.  

Enligt skrönan går Anna nu igen som den vita frun, och letar efter sina barn. Mörka vinternätter ska det också gå att höra hennes förtvivlade skrik från sjön.

Illustration föreställande kvinna som tillsammans med en släde ramlat i en vak på isen. I bakgrunden syns Wiks slott och människor som långt borta kommer springande på isen. Illustration: Oskar Jonsson