Kökssopor från 1700-talet

Under en arkeologisk undersökning hittade arkeologerna något spännande i marken framför Stenhuset – en gammal avfallshög från 1700-talet. Den bestod till stor del av matavfall och hörde därför troligen ihop med köket som låg i Stenhusets källarvåning. Det låter kanske inte så spännande med gamla sopor, men de kan faktiskt berätta väldigt mycket om livet förr i tiden.

Just den här sophögen kunde till exempel berätta vad herrskapet åt för mat. Det fanns stora mängder ostronskal bland soporna så det verkar ha varit en favorit. Man hittade också ben från ko, gris och gädda. Maten serverades med fina fat och skålar som hamnade bland soporna när de gick sönder – bland fynden fanns till exempel en trasig blåmönstrad serveringsskål och flera skärvor dekorerad keramik och porslin. Bland soporna hittade arkeologerna också en rödmålad kritpipa (en slags tobakspipa) med bitmärken och en gammal tandborste gjord av ben.

Bildblock med närbild på fyra föremål: en del av en tandborste i trä där själva borsten saknas, en skärva med dekorationer i rött och blått, en hög ostronskal i en låda och ett trasigt fat med blå dekorationer.

Här kan du se några av fynden från sophögen: en trasig tandborste av ben (1800-tal), en dekorerad skärva från ett trasigt fat eller skål, ostronskal och ett trasigt serveringsfat.

Foto: Bengt Backlund/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND).