Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Koppartaket i sjön
Ser du något som glimmar till på botten av Lårstaviken? Kanske är det i så fall slottets gamla koppartak. Det finns nämligen en sägen som berättar att slottets koppartak sänktes i viken i samband med de så kallade rysshärjningarna i Uppland år 1719. Ibland sägs att det var ägarna själva som sänkte taket i sjön för att hindra att det blev plundrat i kriget, ibland att det var ryssarna som sköt av taket så det rasade ned i vattnet.
Sommaren 1963 ville några elever på folkhögskolan ta reda på om det fanns någon sanning i skrönan, och genomförde dykningar på platsen där taket skulle finnas. De hittade inget koppartak, även om de faktiskt fiskade upp några gamla tegelpannor.
Nej, någon sanning finns nog inte i skrönan. Men den vittnar om hur krigshändelserna 1719 var en stor händelse som satte spår i det uppländska folkminnet.