Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Välkommen in i Wiks naturpark
När Wikparken gjordes i ordning runt sekelskiftet 1800 var tanken att besökare skulle kunna gå runt i området, upptäcka smultronställen och njuta av naturen. Det fanns flera kilometer slingrande promenadstigar och rastplatser i form av parkbänkar och paviljonger. Parken har förändrats en del sedan dess, men grundtanken är fortfarande densamma – ett vackert och omväxlande naturområde att uppleva och upptäcka.
Innan parken anlades var det här ett öppet landskap med beteshagar, slåtterängar och lövträd. Med parken planterades nya träd och buskar som skapade en lummig och tät grönska runt promenadstigarna. Men parken var krävande att hålla efter och en bit in på 1900-talet började den förfalla och växa igen.
När Upplandsstiftelsen på 1990-talet restaurerade parken ville man ta tillvara olika delar av parkens långa historia och de biologiska värden som hörde till. I delar av parken återskapades beteslandskapet med fristående gamla ekar, slåtterängar och betande kor. På en del platser återskapades 1800-talets parkmiljöer och på andra håll fick igenväxningen fortsätta.
Visste du att
Parken är en av de platser som har flest rödlistade (alltså ovanliga och hotade) arter i länet.
Parken är omkring 40 hektar stor, alltså ungefär lika stor som 80 fotbollsplaner.
Gå vidare
Vi ska nu flytta oss in i den östra delen av parken, och ta kurs mot Slåtterängen. På vägen dit ska vi stanna till och lära oss mer om hasseln som växer i många stora knippen i parken.