Trollmor vid tjärnen

Här vid den lilla tjärnen i parken sägs det att man har sett trollmor som sitter och tittar djupt ned i vattnet. I många hundra år har hon letat efter sin gyllene slända här på Wik.

För att förstå varför trollmor letar efter sin slända i Wikparken behöver vi flytta oss långt tillbaka i tiden till Wiks första kända ägare – Ramborg Israelsdotter (And). I början av 1300-talet byggde hon Västeråker kyrka, och det är här trollen kommer in i bilden. Det finns en känd sägen som berättar hur Ramborg blev så rik att hon hade råd att bygga den påkostade kyrkan. Ett par kilometer från Wik finns en plats som kallas Kumla trollberg, och där bodde på den här tiden troll som hade en stor guldskatt. En dag när trollen sov åkte Ramborg till trollberget och hämtade alla deras skatter. Hon fick också med sig trollmors gyllene slända som kunde spinna silvertråd. Efter vad som sägs finns sländan fortfarande kvar någonstans här på Wik, men än så länge har ingen hittat den.

 Illustration föreställande två troll som tittar mot en kyrka och ett slott vid en sjö som syns i bakgrunden. Det ena trollet har en stor sten upplyft över huvudet.

När trollen upptäckte att Ramborg tagit deras skatter och byggt en kyrka blev de rasande och trollmor kastade ett stort klippblock mot kyrkan. Hon missade själva kyrkan men trollstenen star fortfarande kvar längs vägen mellan Wik och Västeråker.

Illustration från Upsala Nya Tidnings Julnummer år 1919.