Tillbaka till medeltiden

Wiks slott byggdes för över 500 år sedan. 

I slutet av medeltiden såg landskapet runt Wik inte ut som idag. Slottet låg på en udde, omgiven av stenig terräng och klippor. Vattnet nådde nästan ända fram till borgen, och på baksidan fanns en port som kunde användas för att smyga ut osedd på klipporna om slottet belägrades. Slottet byggdes högt av gråsten och tegel. Högst upp i det nio våningar höga slottet fanns ett öppet skytteplan där soldaterna kunde hålla utkik. Fiender kunde ses på långt håll och vid angrepp kunde soldaterna larma så att vindbryggan vid huvudporten kunde hissas upp. Från de fyra hängtornen kunde soldaterna skjuta på anfallande fiender från sidan. Det fanns inga stora fönster i raka rader som idag, bara små fönster och smala skyttegluggar som fortfarande syns på de nedersta våningarna.  

Vid en eventuell belägring var det även viktigt med toaletter. Slottets toaletter var inbyggda i yttermuren på sjösidan och avföringen leddes genom murkanaler ut på baksidan. 

Teckning av en medeltidsborg med trappstensgavlar, vindbrygga och fyra hängtorn i hörnen.

Rekonstruktion av det medeltida Wiks slott av Bengt Thordeman, från 1961.

Visste du att

Wik belägrades av Gustav Vasa år 1521? Det beskrivs i Peder Swarts krönika om kung Gustav. Då ägdes borgen av Knut Nilsson som tagit unionskungen Kristians parti i det pågående kriget.  

Gå vidare

Nästa stopp är vid den gamla ångbåtsbryggan nere vid vattnet. Där kommer några av Wiks sjönära spöken uppmärksammas.