Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Sjönära spöken på Wik
Här vid bryggorna med utsikt över Lårstaviken är det passande att berätta om några av Wiks många spöken.
Ett av Wiks mest kända spöken kallas den vita frun. Det sägs att hon syns runt slottet, nere vid vattnet och i parken som en vitklädd kvinna som svävar över marken insvept i dimma. Enligt spökhistorierna lämnar hon våta fotspår efter sig. Den vita frun kopplas ofta samman med slottsfrun Anna von der Grünau som bodde på Wik i början av 1600-talet. Anna dog i en tragisk olycka på Mälarens is år 1612.
Det finns även berättelser om den så kallade svarta damen. Hon sägs promenera från slottstrappan ner mot sjön och fortsätter sedan ut över vattnet, där hon stannar ungefär femtio meter ut i viken. Enligt sägnen letar hon efter sin make som blev dränkt på just den platsen under medeltiden.
Wik har en rik tradition av spökhistorier och sägner som har förts vidare från generation till generation.
Håll koll på kartan längs rundturen så kan du få mer information om fler spöken och väsen.
Illustration: Oskar Jonsson.
Slottsfrun Anna dog i en olycka på isen år 1612. I dag sägs hon spöka som den vita frun. Mörka vinterkvällar sägs det att man kan höra hennes förtvivlade skrik från sjön.
Visste du att
Wiks vita fru har många motsvarigheter runtom i Sverige. Den vita frun, ibland kallad den vita damen, är en vanlig spöktradition som ofta kopplas till slott och herrgårdar. Till exempel finns vita fruar eller damer på Krusenbergs herrgård, Österbybruks herrgård, Mörby slottsruin och Stockholms slott.
Gå vidare
Nästa stopp är vid byggnaden Bränneriet och dit hittar du genom att gå längsmed sjön mot ingången till Wiks naturpark. Där kan du lära dig mer om vikten av vatten och Wiks viktiga vik.