Månadens bok på infoteket januari 2023

Infoteket tipsar om böcker och filmer om funktionsnedsättningar och diagnoser. "Väntesorg" är månadens bok i januari 2023.

Bokens omslag

Väntesorg

Av Anna Pella

”Jag minns inte när jag hörde ordet första gången. Jag visste bara att det var mitt. Att det beskrev det tillstånd jag befunnit mig i sen du föddes. Ordet var väntesorg”.

Annas dotter Agnes föddes med en svår hjärnskada. Hon kommer aldrig att lära sig gå eller tala och funktionsnedsättningen medför även stora medicinska konsekvenser. Det innebär att hon behöver hjälp med allt. Precis allt. Familjen får anpassa sig till en ny vardag med assistenter, andningsmaskiner, sondmatning och återkommande sjukhusbesök.

Nu har Agnes hunnit bli 18 år. Något som var långt ifrån självklart när hon föddes. Agnes tillhör en helt ny generation unga som kallas de nya överlevarna. Men vardagen är skör och samhället står på många sätt oförberett när Agnes, som har en svår flerfunktionsnedsättning, nu blir vuxen. Väntesorg är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes. Vi får följa med när hennes föräldrar förbereder för att hon ska kunna flytta hemifrån samtidigt som hennes försämrade andning påminner dem om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.

Väntesorg är en fristående uppföljare till När du ler stannar tiden Dagbok till min dotter som föddes med en svår hjärnskada och som lärt oss vad som är viktigt. På riktigt.

Se i infotekets bibliotekskatalog om boken finns inne för utlåning på infoteket (welib.se).

Hitta på sidan