Månadens bok på Infoteket februari 2024

Infoteket tipsar om böcker och filmer kring funktionsnedsättningar och diagnoser. De böcker vi tipsar om finns att låna på Infoteket i Uppsala. "Upp och ner: en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom" är månadens bok i februari 2024.

Upp och ner: en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom  

Av: Henrik Wahlström och Katrin Skogberg Wirén

Att få diagnosen bipolär sjukdom kan kännas svårt och överväldigande. När Henrik Wahlström fick sin diagnos som 24-åring saknade han en bok som kunde hjälpa honom att förstå. En guidebok med hopp och konkreta tips, skriven av någon som upplevt det själv och på ett språk som var lätt att förstå. När han inte hittade den bestämde han sig för att skriva den själv.

Bipolär sjukdom är en allvarlig sjukdom. Men den går att leva med och med bra behandling kan många av symptomen mildras. I den här boken kan du läsa mer om vad bipolär sjukdom är och om att få diagnos. Du får lära dig skillnaden mellan mani och hypomani, hur det kan vara att leva med sjukdomen och vilken vård och behandling som kan vara aktuell. Du får tips på hur du kan hitta egna strategier och rutiner för att fungera bättre i vardagen. Ett kapitel riktar sig särskilt till dig som är närstående.

Boken är skriven i samarbete med Katrin Skogsberg Wirén som är läkare och specialist i psykiatri. Den vänder sig till dig som nyss fått diagnosen, du som levt med den en tid eller du som misstänker att du har bipolär sjukdom. Men den vänder sig även till dig som är närstående eller bara vill förstå sjukdomen bättre.

Läs i webbkatalogen om boken "Upp och ner" finns inne för utlåning (welib.se).