Infotekets lästips om autism

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om autism.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om autism

Autismhandboken - strategier för ökad livskvalitet

En bok som riktar sig till dig som är vuxen och har högfungerande autism (Aspergers syndrom) eller autistiska drag. Boken förklarar autism och vad det det kan innebära i vardagen. Den ger konkreta strategier som hjälper dig att utveckla din kommunikation, underlätta relationer, be om hjälp minska konflikter, hantera känslor, klara av förändringar och organisera vardagen bättre.

Du får hjälp att hitta sätt att må så bra som möjligt och att minska stress, oro och överbelastning. För att förstå de olika verktygen får du följa hur fyra personer med autism använder dem. Det finns även övningsformulär att skriva ut från webben. Handboken är i första hand en självhjälpsbok för dig som har autism. Den är även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare som vill få inblick i hur det är att leva med autism och hur de kan stötta. I ett särskilt avsnitt får anhöriga tips som kan underlätta i vardagen om man har ett vuxet barn eller en partner med autism.

Författare: Katarina A Sörngård

Utgivningsår: 2018

"Autismhandboken" (infotekets webbkatalog).

 

Dinosaurien Ty startar sin dag

Dinosaurien Ty har autism. För Ty kan morgnarna ibland vara jobbiga. Kläderna känns inte rätt. Maten känns inte rätt. För många uppgifter samtidigt gör att det blir för svårt att hänga med och Ty blir stressad. Trots att både Ty och mamma försöker sitt allra bästa blir det inte bra. Vad behövs för att det ska bli en bra morgon? Är det ens möjligt? Hur ska det gå?

Författare: Markus Tallberg och Jill C Faulkner 

Utgivningsår: 2022

"Dinosaurien ty startar sin dag" (infotekets webbkatalog).

 

Föräldraboken om autismspektrumtillstånd

Foraldraboken om autismspektrumtillstand_.jpg

Undertitel: Om att komma vidare efter diagnosen

Har ditt barn nyligen fått någon diagnos inom autismspektrum? I boken Föräldraboken om autismspektrumtillstånd – Om att komma vidare efter diagnosen får du svar på många av de frågor som dyker upp under den första tiden med en ny diagnos. Hur kan du prata om diagnosen med barnet och omgivningen? Hur påverkas familjelivet? Vilka rättigheter finns i skolan och samhället, och vad kan man ställa för krav? Författarna delar frikostigt med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar.

Boken är en uppdaterad upplaga av "Familjevardag med autism och Asperger".

Författare: Carolina Lindberg

Utgivningsår: 2015

"Föräldraboken om autismspektrumtillstånd" (Infotekets webbkatalog).

 

 

 

Föräldraguiden vid autism och adhd

Som förälder till ett barn med autism eller adhd pågår det aktiva föräldraskapet ofta längre än för andra. Föräldraguiden vid autism och adhd riktar sig till dig som har en ungdom eller ett vuxet barn som inte riktigt kommer i gång med vuxenlivet - eller till dig som vill förebygga att det blir så - och visar hur ni kan hitta en stabil väg framåt tillsammans.

Den erfarna psykologen Katarina A. Sörngård visar hur du kan:

  • kommunicera för att nå fram och undvika tjat och konflikter
  • hjälpa till att få vardagen att fungera - och uppmuntra till självständighet
  • hantera låsningar och självskadebeteende
  • se varningssignaler på depression, ångest och beroende
  • underlätta övergångar mellan studier och jobb
  • att börja på universitetet, flytta hemifrån
  • hantera din egen oro och ta hand om dig själv.

Författare: Katarina A Sörngård

Utgivningsår: 2022

"Föräldraguiden vid autism och adhd" (infotekets webbkatalog).

 

Jag vill bara bli erkänd som stat

Undertitel: En självbiografi om autism

"Vad önskar du dig i julklapp? En autismdiagnos!” Efter många år av vårdbesök, självskadebeteende, KBT och felaktiga depressionsdiagnoser fick Elsa Törnqvist diagnosen autism, vid 23 års ålder. Äntligen fick hon en förklaring till varför hon fungerar som hon gör, varför andra tycker att hon är konstig, varför hon inte riktigt klarar av det som andra verkar hantera så lätt, varför hennes liv känns som ett tusenbitarspussel, där man aldrig någonsin ser helheten.

Jag vill bara bli erkänd som stat är en gripande och konkret berättelse om att leva med autism, och om den snåriga vägen fram till diagnosen. Det är också väldigt rolig läsning. Om vardagslivet med Elsas stundtals prövade sambo, om varför hon älskar chicken nuggets och varför hon aldrig är så lycklig som när hon får åka buss.

Författare: Elsa Törnqvist 

Utgivningsår: 2022

"Jag vill bara bli erkänd som stat" (infotekets webbkatalog).

 

Julias superkrafter

Undertitel: En bok om Asperger och högfungerande autism

Andra terminen i sjuan drar igång och Julia och hennes klasskamrater Lisa och Alice har fått en ny lärare - Micke. Dessutom har tjejerna i 7C börjat med blickar och viskningar. Skolstarten blir inte som Julia hoppats, men med hjälp av en förstående pappa, erfarna lärare samt ett stöttande elevhälsoteam vänder det. Julia och skolan får lära sig att hon har speciella superkrafter.”Julias superkrafter” är en bok om Asperger eller högfungerande autism och den är tänkt som ett stöd till föräldrar och deras barn samt till skolpersonal.

Författare: Malin Roca Ahlgren

Utgivningsår: 2017

"Julias superkrafter" (Infotekets webbkatalog).

 

Kaosteknik

Kaosteknik handlar om Mini. Och om Morsan, typen och gänget. Om polarn, fröken och djuret med flera. Om hur mycket ett E kostar i skolan, vad NPF-kuddar är, om arkeologi på skolgården, om en morsa på glid, om när hela havet stormar inne på hjärnkontoret och om chilimarinerade larver inne på bajamajan. Bland annat. <Kaosteknik används idag av lärare, läkare, psykologer, specialpedagoger, föreläsare, stödassistenter och inte minst av föräldrar.

Författare: Lina Melander

Utgivningsår: 2020

"Kaosteknik ..." (infotekets webbkatalog).

 

Leka prata äta

Ungefär ett barn i varje förskolegrupp har svårt att lära sig viktiga färdigheter för livet. Övningarna i den här boken lär barn att: leka med andra barn, hantera övergångar och sociala regler, kommunicera bättre, förstå vad andra säger, sova bättre och äta mer varierat.

Författare: Lars Klintwall och Maria Olofsgård Jegéus med flera

Utgivningsår: 2020

"Leka, prata, äta" (infotekets webbkatalog).

 

 

Marionettmamman

I två år var jag en helt vanlig tvåbarnsmamma, utan en tanke på att något var annorlunda. När vårt yngsta barn Linus nyss fyllt 2 år fick han epilepsi. Inom loppet av några år tillkom diagnoserna autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning.

Denna bok är skriven som en dagbok under sex års tid - från första diagnos och genom hela min egen resa från novis till expert som NPF-förälder.Jag har genom åren lärt mig mycket om dessa diagnoser samt vilka anpassningar och förhållningssätt som kan underlätta för Linus och vår vardag.

Den här boken handlar om en annorlunda vardag med framsteg och bakslag, maktlöshet inför tvång och de starka känslorna, syskonets situation, att resa och semestra, fira högtider, den snåriga vägen till en lyckad skolstart och om att hitta kraften att orka. Boken handlar naturligtvis också om den starka kärleken till våra barn - kärleken som gör att man klarar allt man måste.

Författare: Monica Bergenek

Utgivningsår: 2021

"Marionettmamman" (infotekets webbkatalog).

 

Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder

Lågaffektivt bemötande är en metod för hantering av problemskapande beteende som bygger på grundtankar om att ”människor som kan uppföra sig gör det” och att ”endast den som tar ansvar har möjlighet att påverka”. Med ett lågaffektivt bemötande, till exempel genom avledning och kravanpassning, kan ofta problemskapande beteende undvikas hos såväl barn som vuxna, med eller utan neuropsykiatriska svårigheter. Boken riktar sig till blivande och yrkesverksamma psykologer, pedagoger och omsorgspersonal, men i lika hög grad till föräldrar och andra anhöriga. Bokens fallexempel rör både barn och vuxna, och är lika relevanta i skolan som i omsorgsverksamheter för vuxna.

Författare Bo Hejlskov Elvén

Utgivningsår: 2018

"Problemskapande beteende" (Infotekets webbkatalog).

 

Ung och vuxen med asperger och AST

Undertitel: en guide i vardagen

Boken Ung och vuxen med asperger och AST – en guide i vardagen riktar sig till dig som vill veta mer om din diagnos Aspergers syndrom eller annat autismspektrumtillstånd (AST). Den är en uppdaterad upplaga av Vardagsliv med Aspergers syndrom. Boken innehåller beskrivningar av hur diagnosen kan vara, vad som kan bli krångligt och en del tips som kan göra vardagen lite lättare.

Läs boken när det passar dig. Kanske är det direkt när du fått din diagnos, kanske är det när du fått lite tid på dig att själv fundera. Vi hoppas att boken ska ge dig energi och inspiration till lösningar och att den ska vara en del i att fylla på din självkänsla och självkännedom. Ung och vuxen med asperger och AST passar också att läsa för anhöriga och professionella.

Författare: Carolina Lindberg, Malin Valsö och Jill Carlberg

Utgivningsår: 2017

"Ung och vuxen med asperger och AST" (Infotekets webbkatalog).

 

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.