Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om adhd
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om adhd hos barn och vuxna.
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Under varje boktips hittar du en länk till bibliotekskatalogen. Där kan du se om boken finns inne för utlåning på Infoteket i Uppsala.
För att ta reda på om boken finns ledig för utlåning på något av våra mini-infotek ska du kontakta biblioteket där mini-infoteket finns.
Här finns Infoteket i Uppsala.
Här finns mini-infoteken i Uppsala län.
Lästips om adhd hos barn
Adhd-guiden för föräldrar
Adhd-guiden för föräldrar är en komplett handbok som hjälper dig att förstå ditt barn och att få tillvaron att fungera på bästa sätt. Här får du fakta om vad som orsakar svårigheterna, om barnets utveckling och om medicinering. Författaren beskriver hur en utredning går till och ger stöd i att hantera beskedet om diagnosen. Du får också vägledning i samarbetet med skola och behandlare, och råd om hur du tar hand om dig själv som förälder. Praktiska föräldrastrategier och förhållningssätt varvas med forskning och exempel från vardagen.
Författare: Russell A Barkley
Utgivningsår: 2015
Beteendeproblem i skolan
I den här nya utgåvan tydliggörs vetenskapen bakom metoden liksom när och hur den ska användas. Boken är även utökad med metoder för utvärdering och förändring, vilket bidrar till en heltäckande pedagogik för beteendeproblem som följer barnkonventionen.
Författare: Bo Hejlskov Elvén
Utgivningsår: 2020
"Beteendeproblem i skolan" (Infotekets webbkatalog).
Coolt med adhd
Alice, 11 år, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstår att det finns fördelar. Detta är en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Det är alltså coolt med ADHD.
Författare: Malin Roca Ahlgren
Utgivningsår: 2014
Flickor med autism och adhd
Författare: Maria Bühler
Utgivningsår: 2020
Få familjen att funka
Undertitel: Tydliggörande pedagogik i vardagen
Få familjen att funka är en praktisk handbok som visar hur du som förälder kan underlätta för ditt barn eller din tonåring i vardagen hemma. En viktig nyckel är att hjälpa barnet att förstå vad som ska hända, hur, när, var och varför. Boken visar hur tillvaron kan visualiseras med hjälp av praktiska hjälpmedel som veckoscheman, checklistor och tydliga steg-för-steg-instruktioner.
Författare: David Edfelt med flera
Utgivningsår: 2021
Ingen familj är en ö
Boken handlar om skuld; om hur ett barns behov skylls på dålig fostran, för mycket socker eller otrygga relationer. Den handlar om ett samhälle och ett skolsystem som inte inte tar hänsyn till olikheter, och om ett barns längtan efter att få ingå i en gemenskap. Boken bygger på självupplevda händelser.
Författare: Anja Wikström
Utgivningsår: 2014
Jippie! jag har adhd
Victor har varit vild, glad och nyfiken från det han var väldigt liten. Men det är svårt att få ordning på kläderna och ibland får han inte vara med de andra barnen och leka. En dag får han träffa en läkare och en psykolog och så småningom får han diagnosen adhd. När Victor får veta det blir han både lugn och stolt. Boken riktar sig till yngre barn och har fina illustrationer. Det finns också en faktadel. Boken har även getts ut under titeln "Victor! Mer än adhd"
Författare: Jessica Stigsdotter Axberg
Pusselfamiljens verktyg för vardagshjältar
Om barn med adhd och autism och pusslet som förenklar livet.
I Pusselfamiljens Verktyg för vardagshjältar får du:
- Praktiska verktyg, strategier och hands-on-tips för att hantera vardagen och bemöta och stötta barnet i olika situationer – både hemma, på fritiden och i skolan.
- Insikter och kunskap om vad som kan bli svårt för barnet och vad som ligger bakom de beteenden vi ser.
- Inspiration och hopp för att du ska kunna skapa en bättre vardag för ditt barn, dig själv och hela din pusselfamilj.När krockarna med vardagen blir för stora behöver man titta på helheten.
Författare: Petra Björkman, Cajsa Jahn, Malin Reuterswärd
Utgivningsår: 2024
Lästips om adhd hos vuxna
Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna
Adhd kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar. Vi missar flickorna med adhd när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.
I den här boken går författaren genom de flickor och kvinnors särskilda förutsättningar och hur det kan påverka dem i sin vardag och familjeliv.
Författare: Lotta Borg Skoglund
Utgivningsår: 2020
"Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna" (Infotekets webbkatalog).
Adhd-hjälpen - för ett liv i balans
Denna självhjälpsbok för vuxna tar upp konkreta strategier för att få vardagen att fungera. Strategierna bygger på KBT, den psykologiska behandlingsmetod som har starkast stöd vid adhd. Boken innehåller ett antal övningar. Till exempel att planera, organisera, förbättra uppmärksamheten, kommunicera och hantera konflikter.
Författare: Katarina A Sörngård
Utgivningsår: 2014
Fakta om boken "Adhd-hjälpen - för ett liv i balans" (Infotekets webbkatalog).
Handbok för kvinnor med eller utan adhd
Undertitel: En radikal guide till en bättre vardag och hur du får din inre kritiker att hålla lite mer käft.
Med humor, självdistans, nyfikenhet och kärlek beskriver författarna livet med ADHD. Hur det är att gå från att känna sig fucking amazing till en fuck up på 20 sekunder − ibland flera gånger om dagen. De beskriver hur det är att få en diagnos som vuxen(-aktig). De slår hål på myter, frågar experter, samlar fakta, intervjuar kvinnor med ADHD, lämnar ut sig själva och testar olika metoder, mediciner, strategier, ritualer och knep.
Författare: Ann Söderlund, Fi Lindfors
Utgivningsår: 2024
"Handbok för kvinnor med eller utan adhd" (Infotekets webbkatalog).
Navigera genom stormarna: om känslor och npf
Att förstå sig på sina känslor kan vara svårt för alla har du en npf-diagnos kan det vara ännu knepigare. Känslorna kan komma med enorm kraft, eller kan vara svåra att få tag på. De kan skifta i rasande takt eller tvärtom kännas svåra att bryta. Det kan vara svårt att förstå varför de sköljer över en och svårt att riktigt kunna svara på frågan ”hur mår du?”. I boken svarar forskare och kliniker som arbetar med psykologisk behandling på frågor från personer med npf i intervjuer som återberättas av författaren.
Författare: Nicole Wolpher
Utgivningsår: 2021
"Navigera genom stormarna" (Infotekets webbkatalog).
Smart addera - allt om adhd
Det här är en bok som handlar om adhd och hur man kan använda sina styrkor och hantera svårigheter. Den ger fakta, KBT-strategier och verktyg för coaching. Boken vänder sig till dig som är ungdom eller vuxen och har adhd, till anhöriga, arbetsledare och alla som arbetar professionellt med adhd i skolan, vården eller socialtjänsten.
Författare: Åsa Palmkrona Ragnar
Utgivningsår: 2019
Åren går, Adhd består
Undertitel: Att få sin diagnos som vuxen och åldras med adhd
Hur är det att som vuxen plötsligt inse varför vissa saker alltid verkar bli fel? Varför andra människor gång på gång missförstår en? Och varför man inte tar tag i och bara gör allt det där man borde göra? Många vet att adhd är vanligt hos barn. Men det är inte lika välkänt att adhd sällan växer bort och att många vuxna därför lider av adhd - med eller utan diagnos. Kanske har du precis fått din adhd-diagnos, eller så lever du med, är vän med eller jobbar med någon som nyss gjort en adhd-utredning.
Åren går, adhd består fokuserar på de förändringar, både i kroppen och livet, som sker i olika utsträckning för oss alla med årens gång. Och om vikten av att få rätt förklaringsmodell - även om det kommer sent i livet
Författare: Lotta Borg Skoglund
Utgivningsår: 2023
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.