Infotekets lästips om ätstörningar

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om ätstörningar.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om ätstörningar

En närståendes handbok

Livet tillsammans med någon som är drabbad av en ätstörning är ofta tufft och vardagen kan snabbt bli fylld av konflikter och avvägningar. Vad ska jag reagera på? Var drar jag gränsen? I En närståendes handbok tar vi oss an just de här frågorna – och du som närstående får tips och råd om hur du kan stötta den drabbade och samtidigt ta hand om dig själv, oavsett om det handlar om din partner, din kompis, din kollega, din förälder, ett syskon eller kanske ditt barn.

Utgiven av Frisk och fri, Riksföreningen mot anorexi 2018.

"En närståendes handbok" (Infotekets webbkatalog).

 

Familjebaserad behandling

Bokens hela titel: Familjebaserad behandling: handbok för föräldrar vars barn behandlas för anorexia nervosa.

Familjebaserad behandling är den standardbehandling som används för barn och ungdomar som lider av anorexia nervosa. Det är också den behandlingsform som ger bäst evidensbaserade resultat. Men att hjälpa ett barn som insjuknat i anorexia kräver mycket av föräldrar och familj och det är svårt att förutse hur intensiv den familjebaserade behandlingen är. I den här handboken får läsaren hjälp att förstå sjukdomen.

Boken är praktiskt inriktad och författaren redogör för alla aspekter av behandlingen. Här beskrivs hinder och anorektiska beteenden som motverkar tillfrisknandet men författaren ger också tydliga verktyg för att lösa olika situationer. Familjebaserad behandling är en värdefull resurs för föräldrar som ska påbörja eller redan deltar i en familjebaserad behandling. Boken är också ett ovärderligt verktyg för vårdteam som ska vägleda familjer.

Författare: Maria Ganci

Utgivningsår: 2020

"Familjebaserad behandling" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Fågelflickan

Minna är 16 år och går på gymnasiet. Hon drömmer om att bli läkare, forskare eller journalist. Eller kanske astronom. Fast just nu är det bara en tanke som upptar Minna. Att inte äta. Att bli en fågelflicka. På kvällarna berättar hon sagor för sin lillebror, om Fågelflickan som blev så lätt att hon kunde flyga till stjärnorna. Fågelflickan är en lättläst berättelse för ungdomar om en ung flickas kamp mot sin anorexia. Ämnet är tungt, men berättelsen andas ändå hopp om en väg tillbaka. Det är en viktig historia, som med fördel även kan läsas av vuxna.

Författare: Johanna Nilsson

Utgivningsår: 2016

"Fågelflickan" (Infotekets webbkatalog).

 

När det hälsosamma blir ohälsosamt

Undertitel: Hjälp när tankar om kropp, mat och ätande tagit över ditt liv.

Det är vanligt att ett från början hälsosamt sätt att leva och en längtan efter att vara nöjd med sin kropp går över i tvång, förbud, nedstämdhet och att man gör saker som är skadliga för kroppen. Den här boken innehåller ett behandlingsprogram utifrån KBT som har gott stöd i forskning för personer som fått problem med för stort fokus på mat, kropp, vikt och träning som är en sorts ätstörning.

Författare: Evelina Linder och Erika Nyman Carlsson

Utgivningsår: 2019

"När det hälsosamma blir ohälsosamt" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Sluta svälta - Handbok för dig som kämpar mot anorexi

Att sluta svälta och börja bekämpa sin anorexi är ingen lätt uppgift. Här förklaras vad som händer med kroppen och själen när en människa utsätter sig för svält och när hon försöker ta sig ur detta tillstånd. Kapitel för kapitel följer författaren respektfullt läsaren mot slutmålet: ett liv där man är fri att bestämma över sig själv.

Författare: Heléne Glant

Utgivningsår: 2011

"Sluta svälta" (Infotekets webbkatalog).

 

Smak på livet igen!

”Det bästa med behandlingen var när vi fick besök av några som blivit friska från ätstörning och höra dem berätta. När man är sjuk är det svårt att lita på någon, men den som själv varit sjuk vet ju vad den pratar om och det var nog den allra största hjälpen för mig. De övertygade mig om att det går att bli frisk och att det verkligen är värt att kämpa för.”

Det och liknande svar fick forskaren Tabita Björk ofta när hon under sex års tid träffade före detta patienter för att höra hur de mådde och vad som hade varit till störst hjälp under deras ätstörningsbehandling. Forskningsresultaten gav henne idén att, med hjälp av sju personers egna berättelser, skriva en bok om att bli frisk och om livet som frisk efter en ätstörning – så att många kan få ta del av det som visat sig vara så viktigt i tillfrisknande.

Författare: Tabita Björk

Utgivningsår: 2016

"Smak på livet igen!" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.