Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om att vara anhörig
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om att vara anhörig till någon med funktionsnedsättning.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om att vara anhörig
Boken om mig och mitt syskon
Boken vänder sig till barn som har syskon med funktionshinder. Genom att ritprata kan barnet få hjälp att beskriva sina upplevelser av syskonet och dess funktionshinder.
Författare: Eva Cim von Greyerz
Utgivningsår: 2012
CP-barnet – kampen, sorgen, glädjen
Lena Helgesson är mamma till "Grabben i kuvösen bredvid", ståupparen, författaren och skådespelaren Jonas Helgesson. Jonas har vid varje föreläsning tackat sin mamma för vad hon har betytt för honom och många har frågat: hur var det för henne?
Författare: Lena Helgesson
Utgivningsår: 2015
"CP-barnet – kampen, sorgen, glädjen" (Infotekets webbkatalog).
Du får väl säga som det är
Undetitel: 24 berättelser om att vara förälder, syskon, farmor, morfar, farfar, moster, faster, morbror, gudmor, systerdotter och närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning
Du får väl säga som det är handlar om att vara anhörig och leva nära. Om vårt behov av varandra, om sårbarhet och kraft, om mod och rädsla och om hopp och stora livsfrågor. Det är också en bok om stolthet, tillit, livsglädje och drömmar och om de mirakel som finns i vardagen nära dem vi älskar, om de små miraklen och de stora.
Författare: Christina Renlund
Utgivningsår: 2017
En närståendes handbok
Livet tillsammans med någon som är drabbad av en ätstörning är ofta tufft och vardagen kan snabbt bli fylld av konflikter och avvägningar. Vad ska jag reagera på? Var drar jag gränsen? I En närståendes handbok tar vi oss an just de här frågorna – och du som närstående får tips och råd om hur du kan stötta den drabbade och samtidigt ta hand om dig själv, oavsett om det handlar om din partner, din kompis, din kollega, din förälder, ett syskon eller kanske ditt barn.
Utgiven av Frisk och fri, Riksföreningen mot anorexi 2018.
När mammas tankar ändrade färg
Det är något som blivit annorlunda med Max mamma. Hon är trött, rösten är ledsen och kojan i vardagsrummet får vara kvar i flera veckor. Pappa säger att mamma är sjuk, men Max kan inte se något fel. "När mammas tankar ändrade färg" skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad.
Författare: Sara Galli och Mats Molid
Utgivningsår: 2015
"När mammas tankar ändrade färg" (Infotekets webbkatalog).
Operation framtiden
Del 5 i barnboksserien om Funkisfamiljen. Boken tar upp syskons tankar om framtiden. Att växa upp i en familj där ett syskon har en funktionsnedsättning kan vara annorlunda på många sätt. Som syskon tvingas man ofta fundera över livets stora frågor redan som liten. Funkisfamiljen är en barnboksserie för barn 6-9 år om barns tankar och känslor om livets stora frågor som är viktiga och riktiga.?
Författare: Anna Pella
Utgivningsår: 2022
Stroke och konsten att vara anhörig
Detta är en praktisk och tillgänglig handbok i konsten att hantera känslor och problem som vi kommer i kontakt med då våra närmaste drabbas av svår och långvarig sjukdom.
Författare: Maria Wallström
Utgivningsår: 2010
"Stroke och konsten att vara anhörig" (Infotekets webbkatalog).
Ulles mamma – om livet med en vuxen handikappad dotter
Hur är det att vara förälder till ett vuxet barn med funktionsnedsättning? Elisabeth Sandlund berättar om frigörelse och tandborstning, om vardag och glada nyheter, om teckenspråk och teater, om hur man lär sig att ta vara på samhällets resurser och om att möta andra unika människor.
Den här boken är en reviderad och utökad utgåva. Den är tidigare utgiven med titeln "Ulles mamma - om livet med en vuxen handikappad dotter".
Författare: Elisabeth Sandlund
Utgivningsår: 2021
"Ulles mamma – om livet med en vuxen handikappad dotter" (Infotekets webbkatalog).
Väntesorg
Anna Pellas dotter Agnes tillhör en helt ny generation unga som kallas de nya överlevarna . Men vardagen är skör och inte på något sätt självklar, och samhället står på många sätt oförberett när Agnes, som har en svår flerfunktionsnedsättning, nu blir vuxen. Väntesorg är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes. Vi får följa med när hennes föräldrar förbereder för att hon ska kunna flytta hemifrån samtidigt som hennes försämrade andning påminner dem om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.
Författare: Anna Pella
Utgivningsår: 2022
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.