Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om depression och ångest
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om depression och ångest.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om depression och ångest
Depressioner i tonåren - ung, trött och ledsen
Även om tonåringar ofta kan vara ledsna och nedstämda utan att det handlar om depression, är det vanligt att att de drabbas av en riktigt depression, som är mera djupgående och påverkar hela tonåringens förmåga att fungera i vardagslivet. I den här boken beskrivs skillnaden - vad som är tecken på depression och vad diagnosen innebär. Den är viktigt att få snar hjälp och det finns ofta goda möjligheter till behandling. I denna tredje, reviderade utgåvan har bland annat kapitlet om bipolär sjukdom byggts ut.
Författare: Gunilla Olsson
Utgivningsår: 2013
Handbok för livskämpar - till dig som inte vet om du orkar leva
Handbok för livskämpar är en lättillgänglig och handfast vägledning för dig som plågas av självmordstankar. Här hittar du handfasta tips och råd, strategier för hur man kan stå ut när man mår som sämst, vägledning i hur man kan förstå sig själv och sina tankar och hur man kan bära sig åt för att söka hjälp. Boken innehåller även många personliga berättelser samt ett kapitel om hur man kan stötta någon som tänker på att ta sitt liv.
Författare: Filippa Gagnér Jenneteg
Utgivningsår: 2018
Jag vill inte leva - Till dig som tappat lusten att leva och har tankar på självmord.
Ungdomar mår allt sämre och självmordsförsöken ökar i de yngsta åldrarna. Självmord är fortfarande tabu och väcker skam- och skuldkänslor för de som har sådana tankar. För de som står bredvid finns det fortfarande mycket rädslor för att säga och göra fel saker, vilket ofta leder till tystnad. Tystnaden upplevs som ett avståndstagande och personer som mår dåligt känner sig alltmer ensamma med sina tunga och mörka tankar.Den här boken vill på ett tydligt sätt prata med ungdomar om just de tankar och känslor som känns förbjudet att tala om. Boken bekräftar det som man tänker och känner men få vågar möta. Samtidigt som den ger utrymme för allt det som är jobbigt att få vara där tar den också steget framåt till hoppfullheten.
Boken är i första hand tänkt att läsas av ungdomar som mår dåligt. Den har därför inte för många ord och rikligt med bilder. Boken är samtidigt en modell för hur man kan prata om de tyngsta frågorna varför föräldrar, vänner och behandlare också hittar stöd i boken. Självmord går att prata om. Att prata om självmord är till och med det viktigaste sättet att förhindra självmord.
Författare: Ludmilla Rosengren
Utgivningsår: 2017
"Jag vill inte leva" (Infotekets webbkatalog).
Mer liv, mindre oro - med nyfikenhet, närvaro och acceptans
Rädsla, oro och ångest kan begränsa livet till en kamp. I den här boken visar två världsledande forskare hur du steg för steg kan närma dig det liv du vill leva istället för att fly från eller kämpa emot svåra känslor. Du får lära dig hur känslor fungerar och framförallt hur du kan möta dem med nyfikenhet, medkänsla och acceptans. Intalade mindfulnessövningar på bokens hemsida ger stöd på vägen mot ökad självkännedom och ett vidgat liv. Författarna vänder sig till dig som vill ha ut mer av livet men har fastnat i rädsla, oro och obeslutsamhet.
Författare: Susan M Orsillo
Utgivningsår: 2018
Om någon du känner har en depression - En bok för anhöriga, vänner och drabbade
Depression är en av våra stora folksjukdomar. Man räknar med att mer än en fjärdedel av alla har en depression någon gång under sitt liv. Vem som helst kan drabbas, ung, gammal, frisk eller sjuk. Den som är utvilad efter semestern eller den som är trött och sliten av ett påfrestande arbete. Ofta finner man ingen förklarande orsak, utan depressionen bara kom.
Författare: Christina Gustavson
Utgivningsår: 2017
"Om någon du känner har en depression" (Infotekets webbkatalog).
Social fobi - social ångest - effektiv hjälp med KBT
Social fobi (social ångest) är en stark rädsla för situationer där man känner sig värderad eller granskad av andra. Bokens självhjälpsprogram baseras på KBT och är vetenskapligt utprövat med mycket goda resultat. Programmet omfattar nio steg med både teoretisk kunskap och praktiska övningar.
Den tredje omarbetade upplagan innehåller flera nyheter: Ett kunskapstest - Testa dig själv - har lagts till efter varje kapitel (med facit på Libers webbplats). Flera avsnitt har utvidgats och uppdaterats, bland annat med ett nytt avsnitt om forskningsläget kring självhjälpsbehandling där hjärnavbildningsstudier styrker behandlingens effekt.
Författare: Tomas Furmark
Utgivningsår: 2019
"Social fobi - social ångest" (Infotekets webbkatalog).
Social ångest - att känna sig granskad och bortgjord
Boken är tidigare utgiven med titeln Social fobi.
Social ångest är ett av de vanligaste ångestsyndromen, och kallades tidigare social fobi. Kärnan utgörs av en stark känsla för att bli granskad och göra bort sig. Anna Kåver berättar vad social ångest innebär, varför man drabbas och hur KBT-behandling går till. Den här tredje utgåvan är uppdaterad med diagnoskriterierna i DSM-5.
Författare: Anna Kåver
Utgivningsår 2014
"Social ångest" (Infotekets webbkatalog).
Vad är det med Lisa?
Lisa är 13 år och lider av ångest. Det gör det svårt att vara i skolan. Skolsköterskan vill hjälpa och hos henne kan hon få vila en stund. Mamma vill förstås också hjälpa. Hon tar med Lisa till BUP. Lisa gillar inte att gå till BUP. Där tvingas hon prata om allt det jobbiga. En viktig bok om att ha ångest som vänder sig till ungdomar, men som även kan läsas av anhöriga och personal. Syftet med boken är att bredda kunskapen kring ångest samt öka förståelsen om hur det kan vara att leva med det.
Författare: Malin Roca Almgren
Utgivningsår: 2016
Ångest hos barn och unga - en handbok för föräldrar och professionella.
Paniksyndrom. Tvångssyndrom. Generaliserad ångest. Social ångest. Många unga drabbas av olika former av ångest och behöver både stöd från sina nätverk och professionell hjälp. Men risken finns att personerna runt den unga i sina försök att hjälpa i stället ger mer näring åt ångesten. Kunskap om hur ångest fungerar och hur man bäst hjälper den som har drabbats är därför av stor vikt. Ångest hos barn och unga ger läsaren aktuell kunskap om ångest och ångestsyndrom, om orsaker och effektiva behandlingsmetoder.
Författare: Malene Klindt Bohni
Utgivningsår: 2020
"Ångest hos barn och unga" (Infotekets webbkatalog).
Överleva eller leva? Att bli fri från depression
Genom de olika berättelserna i den här boken framträder en bild av hur depression påverkar tankar och känslor, relationer, studier, jobb, ja hela tillvaron. Men också av hur livet kan se ut när man tillfrisknar. I boken medverkar dessutom några representanter för psykiatrin och vården som belyser depression och psykisk ohälsa ur olika synvinklar.
Författare: Alexandra Sippus
Utgivningsår: 2017
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.