Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

Uppringarna säger att de ringer från bland annat Folktandvården och röntgenmottagningen, men även från andra verksamheter.  Region Uppsala ber aldrig personer lämna ut kontonummer eller bank-ID via telefon.

Infotekets lästips om flerfunktionsnedsättning

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker om flerfunktionsnedsättning.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om flerfunktionsnedsättning

Barn med funktionsnedsättning

Boken ger en översikt om hjärnans utveckling och potentiellt nya behandlingsstrategier, de vanliga funktionsnedsättningarna hos barn samt bedömnings- och behandlingsmetoder. Boken är lämplig som kursbok eller uppslagsbok för alla som har kontakt med barn med funktionsnedsättningar men även för anhöriga.

Författare: Bengt Lagerkvist och Carl Lindgren (red.)

Utgivningsår: 2012.

"Barn med funktionsnedsättning" (Infotekets webbkatalog).

 

Du, jag och något att tala om - om kommunikation och kommunikationshjälpmedel för barn och unga med flerfunktionsnedsättning.

Kommunikation är ett brett begrepp och innebär mycket mer än bara ett talat språk. Barn och unga med flerfunktionsnedsättning och begränsad förmåga att forma ord kan använda ljud, kroppsspråk, tecken eller bilder för att göra sina behov uppmärksammade. Det kallas för AKK, alternativ och kompletterande kommunikation. Att få kommunicera är att få göra val, ställa frågor, säga nej, få veta vad som händer, få bekräftelse och svar, få ett värdigt tilltal och att få delta i samtal som är meningsfulla.

Författare: Bitte Rydeman

Utgivningsår: 2018

"Du, jag och något att tala om " (Infotekets webbkatalog).

 

 

Hälsa för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning

Utifrån olika teman går boken igenom hälsa för barn och unga med flerfunktionsnedsättning.

Författare: Birgitta Nordström

Utgivningsår: 2018

"Hälsa för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning" (Infotekets webbkatalog).

 

Kvalificerad omvårdnad i vardagen för personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga.

En handbok som ger kunskap om varför funktionshindren uppstår, hur de påverkar kroppen och hur den praktiska omvårdnaden i vardagen kan utföras på bästa sätt. I boken finns avsnitt om ät- och näringsproblem. Författaren är habiliteringsläkare och barnneurolog.

Omarbetning av boken Medicinsk omvårdnad vid svåra flerfunktionshinder (2012).

Författare: Ann-Kristin Ölund

Utgivningsår: 2021

"Kvalificerad omvårdnad i vardagen för personer med flerfunktionsnedsättning" (Infotekets webbkatalog).

 

Mötet med barnet – fysioterapi för barn med svår funktionsnedsättning ur ett familjeperspektiv

Små barn med fysiska funktionsnedsättningar som även har svårigheter med att kommunicera med omgivningen, kräver särskild lyhördhet för att samspelet med andra ska fungera. Boken riktar sig både till fysioterapeuter och till föräldrar som önskar få handledning om fysioterapi för sitt barn.

Författare: Åsa Bartonek och Anette Stolpe

Utgivningsår: 2017 

"Mötet med barnet" (Infotekets webbkatalog).

 

När du ler stannar tiden

Undertitel: Dagbok till min dotter som föddes med en svår hjärnskada och som har lärt oss vad som är viktigt, på riktigt.

När Agnes föds har hon svårt med andningen. Ganska snart visar det sig att det inte har med stämbandsproblem att göra, som läkarna först trott, utan att Agnes har en svår flerfunktionsnedsättning. När du ler stannar tiden är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes som nu fyllt 13 år. Det är en berättelse om en vardag full av praktiska uppgifter för att göra Agnes liv så gott som möjligt. Dagar fyllda med matning, mediciner, sjukgymnastövningar, remisser, assistentanställningar, kontakt med myndigheter, sjukhusbesök. Dagar av oro och stor trötthet, men också av stor kärlek, samhörighet och glädje.

Författare: Anna Pella, Åsa Bartonek, Anette Stolpe

Utgivningsår: 2017

"När du ler stannar tiden" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Omsorgsboken - möjligheter och svårigheter vid intellektuell funktionsnedsättning.

En bok om funktionsnedsättningar med tonvikten på intellektuell funktionsnedsättning. Boken inrymmer texter av olika professionella och forskare och kan användas som kurslitteratur men även av personal och anhöriga som en faktabok som täcker hela livsspannet. Boken hittar du på hyllan för Intellektuell funktionsnedsättning.

Författare: Lena Söderman och Sivert Antonson

Utgivningsår: 2019.

"Omsorgsboken" (Infotekets webbkatalog).

 

Operation slutstirrat

Funkisfamiljen är en ny barnboksserie för barn 6-9 år om hur det är att växa upp med ett syskon som har en funktionsnedsättning. Den handlar om huvudpersonen Vide, 8 år, samt syskonen Tintin, 5 år, och Mio, 10 år. Mio har en medfödd hjärnskada och kan inte gå eller tala. Operation slutstirrat, handlar om bemötande och hur det känns när ett barn på skolgården undrar om Mio är en riktig människa. Hur ska Vide göra med alla som frågar, undrar eller stirrar på Mio? Samtidigt som det är pinsamt blir Vide väldigt arg när det händer och det händer ofta. Tillsammans med sin nya klasskompis och sina syskon försöker Vide komma på sätt att handskas med situationer som uppstår.

Författare: Anna Pella

Utgivningsår: 2018

"Operation slutstirrat" (Infotekets webbkatalog).

 

Se mig! Hör mig! Förstå mig!

Kunskapen och engagemanget hos den nära omgivningen är livsviktiga för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning. Boken kan användas i utbildningssyfte men även som uppslagsbok. Den innehåller också kartläggningsmaterial.

Författare: Gunnel Winlund och Susanne Rosenström Bennhagen

Utgivningsår: 2004

"Se mig! Hör mig! Förstå mig!" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.

Lästips om flerfunktionsnedsättning