Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om förvärvade hjärnskador
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om förvärvade hjärnskador.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om förvärvade hjärnskador
Det finns ett före och ett efter
Undertitel: Hur livet förändras efter ett barns traumatiska hjärnskada
När 16-åriga Tilde råkar ut för en trafikolycka förändras inte bara hennes liv, utan hela familjens. Till en början vet man inte ens om Tilde kommer att överleva. Men efter månader på IVA får Tilde så småningom komma hem igen. Men hon klarar sig inte utan assistenter och hennes närminne är starkt påverkat och hon lider av hjärntrötthet. Mamma Pernilla berättar öppet om sina upplevelser kring olyckan, återhämtningen och livet sedan.
Författare: Pernilla Vidinghoff Alling
Utgivningsår: 2022
"Det finns ett före och ett efter" (Infotekets webbkatalog).
Ett blodkärl som brast
Christa Mickelsson, journalist och tvåbarnsmamma, är 33 år när hon plötsligt och helt utan förvarning drabbas av en massiv hjärnblödning. Då hon vaknar upp på sjukhuset är hon förlamad på högra sidan och alla orden är borta. Den här boken är hennes egen berättelse om vägen tillbaka. Vad händer inom oss när tillvaron brutalt vänds upp och ner? Vad blir viktigt i ett liv som lika gärna kunde ha tagit slut?
Författare: Christa Mickelsson
Utgivningsår: 2020
Heja Smilla
Smillas favoritplats i världen är i stallet och hon är anmäld till sin första hopptävling. Allt är bra fram tills Lotten också vill rida på Sam och pappa får en stroke och behöver bo på sjukhuset - fast han har lovat Smilla att vara med på ridskolan. Nu måste hon stå ut med farmor som stinker cigarettrök och går runt med sin fisande katt i handväskan.[Bokinfo]
Författare: Linda Gustafsson
Utgivningsår: 2024
Hjärntrött med kapacitet - Tips för chefer, HR, kollegor, vänner, anhöriga och hjärntrötta.
Hjärntrötthet kan uppstå efter en skallskada, sjukdom eller utmattning och kan drabba vem som helst. Det är en traumatisk upplevelse för den som råkar ut för det, för inget är sig likt och hela livet påverkas.Är då arbetslivet helt kört efter detta?Nej, det behöver det inte alls vara. Det som krävs är anpassning av arbetsmiljö, arbetsuppgifter och ökad förståelse för nya behov. Med rätt anpassning kan man mycket väl komma tillbaka och det är här du som CHEF och HR-person har de viktigaste rollerna bredvid den drabbade själv.Syftet med boken är ge tips till samtliga inblandade, anpassade efter vilket skede den drabbade befinner sig i.
Författare: Anna Hamström
Utgivningsår: 2018
Katastroke - en berättelse om kärlek, hopp och viljan att fortsätta leva
Annika Gaardsdala rasade ihop på en lekplats utanför sin dotters förskola.Hon hade drabbats av en massiv stroke och förlorat i stort sett all tal- och rörelseförmåga.Nu börjar kampen för att komma tillbaka till ett normalt liv. Att vid 38 års ålder, med fyra små barn, börja om mot målet att bli självständig och kunna gå igen.
Författare: Annika Gaardsdal, Mia Gahne
Utgivningsår: 2024
Leva med hjärntrötthet - forskning, berättelser, tips & strategier
Kan hjärntrötthet botas? Hur påverkas känslor och beteenden? Hur bör omgivningen och vården agera? Boken innehåller fakta från forskning inom neurovetenskap, psykologi och vårdvetenskap, berättelser från sju personer som lever med hjärntrötthet, reflektioner från fem sakkunniga samt fem av Lisa Nybergs låtar. Boken vänder sig till drabbade, närstående, arbetsgivare och vården.[Bokinfo]
Författare: Lisa Nyberg
Utgivningsår: 2024
Stroke – hur man förebygger och behandlar
Här får du veta vad stroke är, vad som händer de första timmarna i ambulansen och på akuten och hur diagnosen ställs. Du får följa sex personer under de första timmarna och dagarna efter att de drabbats.
Författare: Andreas Terént
Utgivningsår: 2007
"Stroke – hur man förebygger och behandlar" (Infotekets webbkatalog).
Vad är förvärvad hjärnskada?
Syftet med boken är att sprida information om förvärvade hjärnskador, orsaker till skadorna och hur hjärnan fungerar efter skadan. Olika undersökningar är beskrivna. Information om livet efter hjärnskadan och olika problem som uppstår.
Författare: Jan Magne Krogstad, Ann Björkdahl och Jerry Larsson
Utgivningsår: 2010
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.