Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om hörselnedsättning
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om hörselnedsättningar.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om hörsel och hörselnedsättningar
Allt om teckenspråk - för föräldrar och barn
Ett temanummer om teckenspråk från Dövas tidning. Med särskild inriktning mot barn. Bilaga: Vardagstecken och Svenska handalfabetet (ett ark)
Utgiven av Dövas tidning 2017.
"Allt om teckenspråk - för föräldrar och barn" (Infotekets webbkatalog).
Hjälp, en elev med hörselskada i min klass
Författaren är mamma till ett gravt hörselskadat barn. I samarbete med illustratören Thomas Lindberg informerar hon om hörsel, hörselskador, cochleaimplantat och hjälpmedel, såväl tekniska som pedagogiska. Boken är mycket pedagogisk och lättillgänglig. Riktar sig främst till lärare men är även användbar för anhöriga och andra professionella.
Författare: Susanne Snellman
Utgivningsår: 2007
"Hjälp, en elev med hörselskada i min klass" (Infotekets webbkatalog).
Hörseln. Det första sinnet
En faktabok om ljud, hörsel, hörselmätning, hörselskador och apparater för alla som drabbats av hörselproblem.
Författare: Konrad S Konradsson
Utgivningsår: 2012
Leva med tinnitus
Leva med tinnitus är en självhjälpsbok som bygger på beprövad forskning. Metoderna är hämtade från kognitiv beteendeterapi (KBT) och acceptance and commitment therapy (ACT).
Författare: Vendela Zetterqvist
Utgivningsår: 2013
Pluto och stjärnorna
Boken handlar om Linn, som älskar stjärnor och stjärnsystemet och i vanliga fall sitter på skolbiblioteket och läser böcker om rymden. Men när boken börjar sitter hon i ett väntrum. Linn ska träffa en doktor och undersöka öronen. Pappa är arg och Linn vill inget annat än att gå därifrån. När Linn inte hör vad pappa och doktorn säger, drömmer hon sig iväg till miniplaneten Pluto. När Linn träffar sköterskan Anna förändras allt. Anna ser Linn med nya ögon och använder teckenspråk. Anna ger även ny information till Linns pappa om teckenspråkets betydelse för språkinlärningen, vilket innebär att pappan öppnar upp för att lära sig teckenspråk i slutet av boken.
Pluto och stjärnorna är både en spännande och viktig bok, då den visar ett inifrånperspektiv – hur Linn hanterar kommunikationen i vardagen. Vi ser hur Linn behöver vara steget före och anstränga sig i en auditiv miljö, allt för att koda av meningarna hos de som talar. Som läsare inser vi också hur filosofisk, intelligent och kreativ Linn är, något som hennes pappa inte verkar vara medveten om, då han är alltför fokuserad på att Linn ska höra och tala. En av kärnfrågorna är: Tänk om det är vi vuxna som behöver ändra vårt språk och sätt att tänka för att kunna möta våra barns behov – och lära känna våra barn på djupet?
Författare: Mia-Maria Lindberg
Utgivningsår: 2015
Snäckan
Författaren är själv gravt hörselskadad med cochleaimplantat (CI). Vi får följa henne genom tankar på om hon ska tacka ja till en CI-utredning eller inte, operationen och tiden efter.
Författare: Therese Fornstål
Utgivningsår: 2008
Vad har du i örat Kajsa?
I den här boken får vi möta Kajsa som är sju år och har en hörselskada. Hon berättar för sin nye vän Frans hur det är att ha en hörselnedsättning och hur en hörapparat fungerar.
Författare: Katrin Svensson
Utgivningsår: 2007
Vad sa du?
Ida förlorar hörseln vid 26 års ålder. Det här är hennes berättelse och tankar kring hur det är att förlora hörseln och att sedan få ett cochleaimplantat.
Författare: Ida Bäckström
Utgivningsår: 2018
Är du verkligen döv, du ser ju så pigg ut?
Om dövas möten med den hörande världen på ett lättfattligt språk och med många illustrationer.
Författare: Fredäng med flera
Utgivningsår: 2011
"Är du verkligen döv, du ser ju så pigg ut?" (Infotekets webbkatalog).
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.