Infotekets lästips om intellektuell funktionsnedsättning

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om Intellektuell funktionsnedsättning.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om intellektuell funktionsnedsättning (IF)

Från idiot till medborgare - de utvecklingsstördas historia.

Från idiot till medborgare skildrar historiken kring barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning från antiken till nutid, med fokus på Sverige. Denna historik utgör en del av vårt kulturarv och påvisar sociala, ekonomiska och politiska attityder gentemot personer som inte själva kan hävda sin rätt i vårt samhälle. Ytterst visar den hur vi ser på människovärdet. Historiken kring personer med utvecklingsstörning har aldrig tidigare blivit belyst på detta heltäckande och ingående sätt.

Författare: Karl Grunewald

Utgivningsår: 2009

"Från idiot till medborgare" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Försenad utveckling - vad kan det bero på?

En del barn har en generell utvecklingsförsening som kommer att visa sig tydligare ju äldre barnet blir. Med generell menas att den påverkar barnets intellektuella utveckling och att det i sin tur påverkar hur barnet utvecklas på många olika sätt. I boken får du en beskrivning av vilka svårigheter som kan uppstå för dessa barn. Du får också förslag på hur ni pedagoger kan göra och tänka när ni söker lösningar samt stöd för hur ni får till en bra kommunikation med föräldrarna. I boken finns också en beskrivning av diagnosen Intellektuell funktionsnedsättning.

Författare: Gunilla Varlsson Kendall

Utgivningsår: 2020

"Försenad utveckling: vad kan det bero på?" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Intellektuell funktionsnedsättning, samhälle och välfärd

Den här boken är tidigare utgiven med titeln "Utvecklingsstörning, samhälle och välfärd".

Denna tredje upplaga har genomgått en omfattande revidering utifrån ny lagstiftning och aktuell forskning. Den innehåller också ett nyskrivet kapitel om centrala utmaningar för professionella som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Sedan bokens första upplaga har benämningen av målgruppen ändrats, vilket är motivet till att denna upplaga har fått en ny titel. Valfrihet, egenmakt och individuell frihet är ledord i den svenska välfärdspolitiken. Att individen själv ska ha rätt att bestämma över sin vardag har inneburit natt man inom funktionshinderpolitiken alltmer har kommit att betona den enskildes möjlighet att påverka villkoren för stöd och hjälpinsatser. Men vad händer när personer med funktionsnedsättningar inte primärt ser sig som behövande av stöd och service, utan baserar sina livsprojekt på helt andra visioner, mål och värden?

Författare: Jens Ineland

Utgivningsår: 2019

"Intellektuell funktionsnedsättning, samhälle och välfärd" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Jag behöver Hedvig

Det visar sig att den lilla flickan fötts med Downs syndrom och hjärtfel. Med värme, rädsla och förtvivlan berättar Jessica Roos Rahmquist om den första omvälvande tiden med Hedvig. Om tankar och känslor som man inte vågar uttala högt och en moderskärlek som bär en familj genom alla svårigheter.

Författare: Jessica Roos Ramquist

Utgivningsår: 2021

"Jag behöver Hedvig" (Infotekets webbkatalog).

 

Judith och muppskolan

Att gå i skolan är väl okej, tycker Judith. Men ibland är det svårt att hänga med på lektionerna. Och vissa av hennes klasskamrater kan säga taskiga saker. En dag berättar mamma och pappa att Judith ska börja på en annan skola. En MUPPSKOLA! tänker Judith. Men snart upptäcker Judith att muppskolan kanske inte är så dum ändå…Judith och muppskolan är en berättelse för barn och ungdomar om att börja i grundsärskola. Karaktären Judith baseras på åtta särskoleelevers gemensamma erfarenheter. Tillsammans har klassen författat och bearbetat berättelsen om Judith för att visa att det är okej att ha en intellektuell funktionsnedsättning och att vara annorlunda.

Författare: Ebba Lindholm

Utgivningsår: 2021

"Judith och muppskolan" (Infotekets webbkatalog).

 

Ninjakoll (FILM)

En lättillgänglig och mycket instruktiv film om vad det innebär att ha intellektuell funktionsnedsättning.Den riktar sig i första hand till ungdomar med lindrig utvecklingsstörning men fungerar också mycket bra för anhöriga och personal. Till filmen finns en lärarhandledning.

Till filmen finns en lärarhandledning:"Ninjakoll: ett läromedel om utvecklingsstörning. Lärarhandledning".

Filmen utgiven av FUB:s forskningsstiftelse ALA 2007.

"Ninjakoll" (Infotekets webbkatalog).

 

 

 

Ninjakoll 2 - livet efter skolan (FILM)

Om arbete, utbildning, bostad och fritid för ungdomar med lindrig utvecklingsstörning eller andra intellektuella funktionsnedsättningar som vill förbereda sig för livet efter gymnasiesärskolan. Till filmen finns en lärarhandledning.

Till filmerna Ninjakoll finns en lärarhandledning.

Filmen utgiven av FUB:s forskningsstiftelse ALA 2009.

"Ninjakoll 2" (Infotekets webbkatalog).

 

Omsorgsboken - Möjligheter och svårigheter vid intellektuell funktionsnedsättning.

En bok om funktionsnedsättningar med tonvikten på intellektuell funktionsnedsättning. Boken inrymmer texter av olika professionella och forskare och kan användas som kurslitteratur men även av personal och anhöriga som en faktabok som täcker hela livsspannet. Boken hittar du på hyllan för Intellektuell funktionsnedsättning.

Utgiven av Liber förlag 2019.

"Omsorgsboken" (Infotekets webbkatalog).

 

 

 

Vardagen i möten med personer med intellektuell funktionsnedsättning - Praktisk inspiration från A till Ö.

Vardagen i möten med personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) är en enkel och praktisk inspirationsbok som tar upp de vanligaste frågorna, vardagssituationerna och begreppen.

Författare: Åsa Barrander

Utgivningsår: 2021 

"Vardagen i möten med personer med intellektuell funktionsnedsättning" (Infotekets webbkatalog).

 

Ville på korttids

Ville på korttids_.jpg

Ville är en busig kille som tycker om att leka med sina kompisar. Ibland åker han till korttids, som är lite som ett extrahem. Där händer en massa kul. Den här gången får vi följa med Ville och hans korttidskompisar på en utflykt där Ville behöver använda sin speciella talang för att lösa ett problem. Boken är illustrerad av Jenny Brorsson. Boken innehåller teckenspråk som Ville använder sig av för att kommunicera.

Författare: Norea Malmström
Illustratör: Jenny Brorsson

Utgivningsår: 2018

"Ville på korttids" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.