Infotekets lästips om kognition

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker om kognition. Med kognition menas förmågan att minnas, orientera sig i tid och rum, lösa problem, använda siffror och språk med mera.

De böcker som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om kognition

Helt rätt! Om privatekonomi (FILM)

En lärorik film om privatekonomi och konsumenträttigheter.

Filmen handlar om hur du klarar dig bättre som konsument. Filmen passar för undervisning i Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan årskurs 7-9. Men Helt rätt är en film som alla borde se.

Utgiven av Konsumentverket 2015.

 "Helt rätt" (Infotekets webbkatalog).

 

Hjälpmedelsboken från grundskolan till gymnasiet

För pedagoger och föräldrar till elever med behov av kognitivt stöd.

En bok om hjälpmedel – men också om strategier och verktyg – för elever med exempelvis adhd, autismspektrumtillstånd och dyslexi men också för elever utan diagnoser, elever som av olika skäl har inlärningsprofiler som skiljer sig från genomsnittet.

Författare: Gunilla Gerland

Utgivningsår: 2014

"Hjälpmedelsboken" (Infotekets webbkatalog).

 

Klara mer med begåvningsstöd

Den här skriften vänder sig till dig som arbetar med personer som har måttlig och lindrig utvecklingsstörning. Hur kan jag i mitt arbete bidra till att personer med utvecklingsstörning ges möjlighet till ökad aktivitet och delaktighet?

Författare: Elisabet Lindström, Eva Oknemark och Birgitta Wennber.

Utgivningsår: 2012

"Klara mer med begåvningsstöd" (Infotekets webbkatalog).

 

När mallen inte stämmer

Boken förklarar på ett pedagogiskt sätt vad exekutiva och kognitiva funktioner, motorik och perception innebär och vad som kan hända när de inte fungerar fullt ut. Med fallbeskrivningar får läsaren exempel på vilka konsekvenser det kan få i vardagen och förslag på hur man kan arbeta för att kompensera för bristerna.

Författare: Kenth Hedevåg

Utgivningsår: 2016

"När mallen inte stämmer" (Infotekets webbkatalog).

 

När tålamodsburken rinner över - om att ritprata

Att ritprata, det vill säga att skriva sociala berättelser och seriesamtal, har visat sig vara fruktbart framförallt hos personer med autismspektrumtillstånd. Ritprat kan användas för att förtydliga en situation eller händelse, eller för att förbereda en person för vad som ska hända. Boken är tänkt som en vägledning i arbetet att skriva och rita tillsammans med barn, ungdomar eller vuxna.

Författare: Gunnel Lundkvist

Utgivningsår: 2007

"När tålamodsburken rinner över - om att ritprata" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.