Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om läs- och skrivsvårigheter.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi
Barn läser och skriver
Undertitel: Specialpedagogiska perspektiv.
Alla barn har rätt till specialpedagogiskt stöd. Detta är särskilt viktigt i de tidiga skolåren när barnen står på de första trappstegen i skriftspråksutveckling och skriftspråkslärande. Den här boken handlar om de barn som av någon anledning inte lyckas med den första läs- och skrivinlärningen. Boken vänder sig till lärare, speciallärare och specialpedagoger i grundskolans tidiga år, men är även lämplig som kurslitteratur för logopeder, psykologer och skolsköterskor.
Författare: Louise Bjar och Astrid Frylmark
Utgivningsår: 2009
"Barn läser och skriver" (Infotekets webbkatalog).
Dyslexi - förbannelse eller möjlighet?
Undertitel: Att lära sig leva med läs- och skrivsvårigheter.
Författarna har gjort djupintervjuer med 40 personer som upplevt hur det är att ständigt ställas inför läs- och skrivkrav som egentligen överstiger den egna förmågan. Trots allt klarar de av det!
Boken riktar sig både till dem som själva har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och till föräldrar och andra som är intresserade av området. Med boken följer en ljudskiva för de som läser med öronen.
Författare: Ulla Föhrer och Eva Magnusson
Utgivningsår: 2010
"Dyslexi - förbannelse eller möjlighet?" (Infotekets webbkatalog).
God läsutveckling - kartläggning och övningar
Hur möter vi barnen under den tidiga läsundervisningen? Hur kan vi bidra till att undanröja hinder och svårigheter? Här får lärare ett tydligt redskap och observationsmaterial där man regelbundet kan följa varje enskild elevs läsutveckling. Ny, reviderad upplaga där främst dimensionerna Läsförståelse och Läsintresse har setts över och aktualiserats.
Författare: Ingvar Lundberg
Utgivningsår: 2014
Henke och bokstäverna som hoppar
Henke berättar i den här boken om hur det känns för honom att ha dyslexi, Bokstäverna hoppar. Men han upptäcker att han inte är ensam om det.
Författare: Henk Linskens
Utgivningsår: 2018
"Henke och bokstäverna som hoppar" (Infotekets webbkatalog).
Knäck koden - en hoppfull bok om dyslexi
Sju procent av Sveriges befolkning behöver extra hjälp för att lära sig stava? Några av dem är författaren Lennart Hellsing, skådespelaren Eva Funck, rapparen Petter, hälsoexperten Sanna Edhin, blomsterkonstnären Peter Ødegaard och entreprenören Bertil Hult som alla har dyslexi. Tillsammans med ett antal forskare och lärare delar de med sig av sina kunskaper, sina tips och goda råd. Visste du till exempel att det går lättare för en dyslektiker att läsa om det är tyst omkring henne?
Författare: Ann Lagerström
Utgivningsår: 2011
Läsk-pärmen - tips om läs- och skrivsvårigheter
Läsk-projektet är ett samarbete mellan Föräldraföreningen för dyslektiska barn (FDB), Förbundet Funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter (FMLS) och Svenska dyslexiföreningen. - Studiehäftet är avsett att användas i studiecirklar om läs- och skrivsvårigheter och riktar sig i första hand till föräldrar.
Utgiven av Läskprujektet 2017.
"Läsk-pärmen" (Infotekets webbkatalog).
Mina bästa sidor är ordblinda
Den här boken vill visa att dyslexi inte måste vara ett handikapp. Nio personliga texter och intervjuer av och med personer som hävdar att de tack vare sin dyslexi lyckat bra med livet.
Utgiven av Sveriges utbildningsradio 2010.
Smart start vid lässvårigheter och dyslexi
För en del barn är läsinlärningen svårare än för andra. Hur tillvaron gestaltar sig för dem, beror på hur föräldrar och lärare agerar - tillsammans. Denna bok vill underlätta samarbetet mellan föräldrar och lärare. Den ger fakta och praktiska tips som direkt kan omsättas i vardagen.
Författare: Bodil Andersson
Utgivningsår 2006
"Smart start vid lässvårigheter och dyslexi" (Infotekets webbkatalog).
Värt att veta om dyskalkyli
En bok om vad dyskalkyli är och på vilket sätt dyskalkyli skiljer sig från andra matematiksvårigheter. Boken beskriver hur dyskalkyli utreds och vad skolan kan göra för att hjälpa elever med denna diagnos.
Författare: Markus Björnström
Utgivningsår: 2012
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.