Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

Uppringarna säger att de ringer från bland annat Folktandvården och röntgenmottagningen, men även från andra verksamheter.  Region Uppsala ber aldrig personer lämna ut kontonummer eller bank-ID via telefon.

Infotekets lästips om mat och ätande

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om mat och ätande inom området funktionsnedsättning.

De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om mat och ätande

"Smälter på tungan" - konsistensanpassad mat för barn

Broschyr som tar upp problem runt försenad eller avvikande ätutveckling. Ger idéer, råd och tips och även recept. Vänder sig till föräldrar och andra personer som till exempel arbetar på förskolor eller skolor.

Utgiven av Nutricia Nordica AB 2013.

"Smälter på tungan" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Food refusal and avoidant eating in children, including those with autism spectrum conditions

Bokomslag Food refusal and avoidant eating ... På framsidan bild på tallrik med sked, gaffel och två bitar broccoli.

Bokens hela titel: Food refusal and avoidant eating in children, including those with autism spectrum conditions: A practical guide for parents and professionals

Många barn med Autism har ett begränsat kostutbud. Numera beskrivs detta som undvikande eller restriktiv matintagsstörning (ARFID) och kan bland annat bero på sensorisk överkänslighet. Ett mycket restriktivt matintag kan påverka barnets hälsa och kan upplevas mycket frustrerande för familjen.

Författare: Gillian Harris och Elizabeth Shea

Utgivningsår. 2018

"Food refusal and avoidant eating in children ... "(Infotekets webbkatalog).

 

Kvalificerad omvårdnad i vardagen för personer med flerfunktionsnedsättning 

Bokens hela titel: Kvalificerad omvårdnad i vardagen för personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga - Handbok.

En handbok som ger kunskap om varför funktionshindren uppstår, hur de påverkar kroppen och hur den praktiska omvårdnaden i vardagen kan utföras på bästa sätt. I boken finns avsnitt om ät- och näringsproblem. Författaren är habiliteringsläkare och barnneurolog.

Författare: Ann-Kristin Ölund

Utgivningsår: 2021

Kvalificerad omvårdnad i vardagen för personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga

 

Mitt eget kök! Konsten att klara sig själv

Varför behöver man äta, vad är bra mat och vad ska man tänka på när man lagar mat? Boken vänder sig till dig som ska flytta hemifrån eller på annat sätt vill bli mer självständig.

Författare: Lena Frick
Illustratör: Vera Mulder

Utgivningsår: 2013

"Mitt eget kök" (Infotekets webbkatalog).

 

My gastrostomy tube

Bokomslag: My gastronomy tube. Barnboksillustartion. Barn sitter i fåtölj, vänd mot läsaren.

Gastrostomi innebär att man får maten via en slang direkt in i magen. Den här barnboken berättar om hur gastrostomi, hur det fungerar, varför man kan behöva ha det och att man kan leva och leka som andra barn ändå.

Boken är på engelska.

Författare: Kimerly Gastineau

Utgivningsår: 2021

"My gastrostomy tube" (Infotekets webbkatalog).

 

 

När barnet har svårt att äta

Bokomslag "När barnet har svårt att äta". Illustration med barn sittande vid matbord.

Information och praktiska råd till föräldrar och anhöriga

Den här skriften innehåller information om barns ätutveckling, olika typer av ätsvårigheter, råd vid sondmatning och oralmotorisk stimulering samt tips om hjälpmedel. Skriften tar också upp den stress och oro det kan innebära att ha ett barn med ätsvårigheter och hur du som anhörig kan hitta strategier för att hantera vardagen. Ätsvårigheter är i de flesta fall mångfasetterat. Ofta behövs flera olika kompetenser och insatser för att barnet ska komma vidare i sin ätutveckling.

Boken är skriven av logopeder, därmed beskrivs flera områden mer djupgående från ett logopediskt perspektiv.

Författare: Anna Nielsen-Magneli

Utgivningsår: 2023

"När barnet har svårt att äta" (Infotekets webbkatalog).

 

 

När ditt barn inte äter

Undertitel: Praktiska råd för att hitta matlusten.

Nästan hälften av alla föräldrar upplever någon gång svårigheter med sitt barns ätande. Föräldrar till barn som har svårt att äta känner sig ofta ensamma och utlämnade. Kommentarer som barn svälter inte i Sverige eller han äter när han är hungrig gör inte saken lättare, inte heller välmenande råd som sällan är baserade på fakta och forskning. Det kan finnas en mängd olika skäl till barnets matkrångel. Dels kan det vara fysiska orsaker, som svårigheter med munmotoriken eller överkänslighet, dels att barnet varit sjukt och inte kommer igång med ätandet igen. Det kan också ha helt andra förklaringar, som att det är för stressigt vid bordet. Viktigt att komma ihåg är att barn aldrig krånglar med mat av medvetet trots eller elakhet.

I den här boken går författaren igenom olika anledningar till matkrångel och fokuserar sedan på praktiska tips och råd om hur man på både kort och lång sikt kan hjälpa sitt barn att känna matglädje. Här finns även intervjuer med föräldrar som berättar om sina erfarenheter av matkrånglande barn, samt de nyaste rönen inom forskningen på området.

Kajsa Lamm Laurin är logoped och har under många år arbetat med ätsvårigheter hos barn och ungdomar. Hon håller även uppskattade föreläsningar i ämnet och är väl påläst i de vetenskapliga studier som bedrivs inom området.

Författare: Kajsa Lamm

Utgivningsår: 2015

"När ditt barn inte äter" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Tre perspektiv på ätovilja

Tre häften samlade i en box med olika perspektiv på ätproblem :

  • Jag och maten/Mia berättar
  • Mia och maten/föräldrarnas reaktioner
  • Mat och lek

Författare: Ingalill Ek

Utgivningsår: 2010

"Tre perspektiv på ätovilja" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.