Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om språkutveckling och språkstörning
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om språkutveckling och språkstörning.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om språkutveckling och språkstörning
Att få barns språk att växa
Strategier för språkutveckling i förskolan, skolan och hemma
Föräldrar och pedagoger i förskola och skola spelar en avgörande roll för varje barns språkutveckling. Den här handboken är fylld med strategier för hur man kan stimulera barnets språkutveckling. Boken vänder sig till dig som är förälder eller arbetar i förskola, förskoleklass och lågstadiet.
Författare: Karolina Larsson
Utgivningsår: 2016
Barn i början - språkutveckling i förskoleåldern
Boken tar upp språkutveckling hos förskolebarn och vad man kan göra för att stimulera denna. Den riktar sig till föräldrar, mor- och farföräldrar samt till förskollärare och andra som arbetar med barn.
Författare: Monica Westerlund
Utgivningsår: 2009
Barn utvecklar sitt språk
Boken behandlar språkutveckling i förskolan och tidig skolålder utifrån fallbeskrivningar. Femton olika författare skriver om tidig språk- och uttalsutveckling, skriftspråksutveckling, språkstörning, läs- och skrivsvårigheter, andraspråksinlärning och svenska som andraspråk samt adhd i kombination med språkstörning.
Författare: Louise Bjar och Carolina Liberg
Utgivningsår: 2010
Barnet, språket och miljön – från ord till mening
Boken tar upp hur man skapar en rik språklig miljö som ökar barns medvetenhet om språket. Den vänder sig till dig som arbetar med barn i förskola, i grundskolans tidigare år och på fritidshem. Tar även upp flerspråkiga barns språkutveckling.
Författare: Ann-Katrin Svensson
Utgivningsår: 2009
"Barnet, språket och miljön" (Infotekets webbkatalog).
Det tidiga språkbadet
Boken beskriver hur man under de första levnadsåren lägger grunden för barnets språkliga och kommunikativa kompetens. Den riktar sig i första hand till förskolepersonal men kan med fördel läsas även av närstående.
Författare: Rigmor Lindö
Utgivningsår: 2009
Förstå och arbeta med språkstörning
Hur hindrande språkstörningen blir i en viss situation beror på hur de språkliga kraven ser ut och skolmiljön är full av språkliga krav. Den här boken ger fakta och praktiska råd till lärare, föräldrar och andra vuxna som möter barn med språkstörning.
Författare: Anna Eva Hallin
Utgivningsår: 2019
"Förstå och arbeta med språkstörning" (Infotekets webbkatalog).
Ibland låtsas jag att jag förstår.
En bok om elever med språkstörning. Den innehåller intervjuer med barn, föräldrar och pedagoger om hur skolan har organiserat undervisningen för att det ska bli bra för barnet.
Författare: Malena Sjöberg
Utgivningsår: 2007
"Ibland låtsas jag att jag förstår" (Infotekets webbkatalog).
Språklig sårbarhet i förskola och skola - barnet, språket och pedagogiken
I boken presenteras ett nytt begrepp: språklig sårbarhet. Jämfört med diagnosen språkstörning är det ett vidare begrepp som öppnar upp för lärandemiljöns och pedagogikens roll. Den språkliga sårbarheten uppstår som en obalans mellan barnets/elevens språkliga förutsättningar och de förväntningar som ställs på språklig förståelse och uttrycksförmåga i kunskapsutveckling och kamratrelationer. Boken innehåller både fakta och praktiska exempel.
Författare: Barbro Bruce
Utgivningsår: 2016
"Språklig sårbarhet i förskola och skola" (Infotekets webbkatalog).
Språkstörning i kombination med flerspråkighet
Här behandlas språkutveckling och språkstörning ur ett flerspråkigt perspektiv. Skriften vänder sig i första hand till föräldrar och andra närstående.
Författare: Eva-Kristina Salameh
Utgivningsår 2008
"Språkstörning i kombination med flerspråkighet" (Infotekets webbkatalog).
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.