Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets lästips om språkutveckling och språkstörning
Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker och filmer om språkutveckling och språkstörning.
De böcker och filmer som du kan läsa om här finns att låna på:
Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.
Lästips om språkutveckling och språkstörning
Att få barns språk att växa
Strategier för språkutveckling i förskolan, skolan och hemma
Föräldrar och pedagoger i förskola och skola spelar en avgörande roll för varje barns språkutveckling. Den här handboken är fylld med strategier för hur man kan stimulera barnets språkutveckling. Boken vänder sig till dig som är förälder eller arbetar i förskola, förskoleklass och lågstadiet.
Författare: Karolina Larsson
Utgivningsår: 2016
Della och fjärilsdansen : En bok för och om barn med DLD
Della har blivit äldre och går nu på lågstadiet. I bilderboken ”Della har DLD, vad e det?” går Della i förskolan. Hon tycker fortfarande om insekter och bollar. Och båda dessa intressen kommer att hjälpa Della på olika sätt. Men hur? Vill du veta hur Della gör för att det inte ska bli lika jobbigt med språkstörningen? Della har DLD, eller språkstörning som det också heter.
Författare: Jessica Stigsdotter Axberg
Utgivningsår: 2024
Förstå och arbeta med språkstörning
Hur hindrande språkstörningen blir i en viss situation beror på hur de språkliga kraven ser ut och skolmiljön är full av språkliga krav. Den här boken ger fakta och praktiska råd till lärare, föräldrar och andra vuxna som möter barn med språkstörning.
Författare: Anna Eva Hallin
Utgivningsår: 2019
"Förstå och arbeta med språkstörning" (Infotekets webbkatalog).
Språka för livet - nycklar och strategier för alla barns språkutveckling
Språka för livet varvar forskningsbaserad teori med exempel från förskolans vardag. Boken ger förslag på nyckelstrategier i ett språkstimulerande arbete där både förståelse, anpassningar och fördjupning behövs. Relationer, samspel och stunderna tillsammans med barnen sätts i fokus, och pedagoger lyfts fram som viktiga vuxna i förskolan
Författare: Maria Heimer, Maria Ohlsson
Utgivningsår: 2023
Språkstörning hos barn 3-7 år
Logoped Catarina Sjöberg beskriver olika former av språkstörning och språklig sårbarhet och hur dessa kan ta sig uttryck och bemötas. Boken skildrar barns språkutveckling steg för steg och läsinlärningens olika faser
Författare: Catarina Sjöberg
Utgivningsår: 2020
Språklig sårbarhet i förskola och skola - barnet, språket och pedagogiken
I boken presenteras ett nytt begrepp: språklig sårbarhet. Jämfört med diagnosen språkstörning är det ett vidare begrepp som öppnar upp för lärandemiljöns och pedagogikens roll. Den språkliga sårbarheten uppstår som en obalans mellan barnets/elevens språkliga förutsättningar och de förväntningar som ställs på språklig förståelse och uttrycksförmåga i kunskapsutveckling och kamratrelationer. Boken innehåller både fakta och praktiska exempel.
Författare: Barbro Bruce
Utgivningsår: 2016
"Språklig sårbarhet i förskola och skola" (Infotekets webbkatalog).
Värt att veta om språkstörning
Forskning visar att tidiga insatser och en språkutvecklande och språkligt tillgänglig miljö kan göra skillnad både i förskolan och för att förebygga senare svårigheter. Därför behöver pedagoger inom förskolan och föräldrar veta hur de kan upptäcka språkliga och kommunikativa svårigheter, och få en grund till hur de kan stärka språket och kommunikationen i vardagen. Boken består av två delar. Den första delen ger en bakgrund till vad språkstörning är samt vad det kan bero på. I den andra delen får pedagogerna råd och stöd i hur de kan lägga upp arbetet med att stötta dessa barns språkutveckling
Författare: Anna Eva Hallin, Christina Wagner Reuterskiöld
Utgivningsår: 2021
"Värt att veta om språkstörning" (Infotekets webbkatalog).
Övriga lästips
Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.