Infotekets lästips om personlighetssyndrom

Eva Akne är Infotekets bibliotekarie. Här ger hon tips på böcker om personlighetssyndrom.

De böcker som du kan läsa om här finns att låna på:

Urvalet är framtaget med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet. De böcker och filmer vi rekommenderar ska alltid vara i enlighet med aktuell forskning. Det gäller också all övrig litteratur i Infotekets bokkatalog.

Lästips om personlighetssyndrom

Att tämja en vulkan - om emotionell instabilitet och självskadebeteende

Boken är i första hand framtagen som kurslitteratur för högskolan med fokus på omvårdnad, socialt arbete och psykologi, men kan även läsas av personal, de drabbade själva och anhöriga. Den behandlar vad emotionell instabilitet är, problem som tillståndet kan föra med sig och vad man kan göra åt dem.

Författare: Kent-Inge Perselius

Utgivningsår: 2012

"Att tämja en vulkan" (Infotekets webbkatalog).

 

Känslor som kraft eller hinder

En handbok i känsloreglering.

Känslor ger oss kraft, driv och fördjupar livsupplevelsen. Men de kan också göra att vi beter oss på sätt som vi inte förstår eller gillar, och bli ett hinder för oss. Här ger två erfarna psykologer praktiska tips och strategier för hur vi kan hantera svåra känslor i vår vardag. De beskriver hur känslor fungerar, vad de vill säga oss och hur vi kan närma oss viktiga värden och mål i livet med hjälp av våra känslor ibland genom att förhålla oss annorlunda till dem.

Boken är skriven för dig som vill få ökad känslokompetens och komma vidare när känslorna ställer sig i vägen för sådant som är viktigt för dig, som dina relationer eller din självrespekt.

"Känslor som kraft eller hinder" (Infotekets webbkatalog).

 

Självskadebeteende - upptäcka, förstå och behandla

Att möta människor som avsiktligt skadar sig själva är en utmanande situation. Hur förstår man vilken funktion det självskadande beteendet fyller för personen? Hur hanterar man sina egna tankar och känslor? I den här boken ges kunskap och praktisk vägledning för att skapa en konstruktiv och hjälpsam behandling och relation vid självdestruktiva handlingar.

Författarna beskriver hur utredning och bedömning genomförs samt hur interventioner och behandling kan skräddarsys och utvärderas. Lika stor vikt fästs vid teori och forskning som vid erfarenheter och exempel ur den kliniska vardagen. Boken riktar sig till såväl studerande som yrkesverksamma inom människovårdande yrken.

Författare: Jonas Bjärehed

Utgivningsår: 2019

"Självskadebeteende" (Infotekets webbkatalog).

 

 

Ärr för livet

Det är sent 1990-tal. Den svenska psykiatrin har svårt att möta behoven hos en till synes snabbt växande grupp unga som skadar sig själva. På en barnpsykiatrisk akutavdelning i Lund fastnar 15-åriga Sofia, fast hon bara skulle ha varit inlagd i ett par dagar för att gå upp lite i vikt. Här finns redan Lina, Rebecca och Erla: för att de svälter, hetsäter och skär sig. Men ingen av flickorna blir bättre av vården, snarare tvärtom, och tillvaron på den låsta avdelningen utvecklas till en kamp mellan personal och patienter. Dagar blir till veckor och veckor till år. Tiden på avdelningen sätter outplånliga spår och lägger grunden för de fyra unga kvinnornas fortsatta livsöden.

Författare: Sofia Åkerman

Utgivningsår: 2020

"Ärr för livet" (Infotekets webbkatalog).

Övriga lästips

Här finns infotekets alla lästips kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.