Tema 3: Erbjuda val

Att kunna påverka sin omgivning genom att få göra val ökar personens delaktighet. Det kan handla om att välja mellan olika aktiviteter, titta på film eller läsa bok. Det kan också handla om att välja mellan olika alternativ i en bestämd aktivitet, till exempel att få välja vilken film jag vill se. Val kan också innebära att få välja i vilken ordning något ska göras. Att få göra val ökar också motivationen.

I en kommunikativ miljö är det viktigt att det finns rikligt med situationer där omgivningen erbjuder val. De tecken vi går igenom här i tema 3 är tecken som du kan ha nytta av i dessa situationer.

Du behöver också vara aktiv själv och välja ut vilka tecken som är viktigast för dig och din samtalspartner. När man ska erbjuda val så är det ofta bra att också visa bild, foton eller föremål på de val man har att erbjuda. Man kan ha enstaka bilder, valkarta eller menyer med de erbjudanden som finns.

Innan du börjar med Tema 3

Innan du börjar med Tema 3 ska du ladda hem och skriva ut detta dokument:

Teckenlistor för Tema 3 (pdf - öppnas i nytt fönster).

Om du inte redan laddat hem program och övningskort ska du ladda hem dessa dokument:

Program för tema 1-5 (pdf - öppnas i nytt fönster).

Övningskort för tema 1-4 (pdf - öppnas i nytt fönster).

Starta Tema 3

Innehåll:

  • Kort presentation av temat.
  • Genomgång av tecken.
  • Övningsuppgift.
  • Genomgång av hemuppgift.

Starta kursavsnittet för tema 3 (öppnas i Quickchannel).

Om filmerna i kursen

Filmerna i kursen är textade på svenska. För att undertexterna ska visas ska du klicka du på knappen "CC" i filmrutans nedre kant. Textningen fungerar inte i Internet Explorer. Använd annan webbläsare, till exempel Edge, Chrome eller Safari.

Kontakt

Den här kursen är skapad av Habiliteringen i Uppsala län.

Kontakt med ansvarig för innehållet på sidan sker genom e-post till: habiliteringen@regionuppsala.se.