Tema 3: Erbjuda val

Att kunna påverka sin omgivning genom att få göra val ökar personens delaktighet. Det kan handla om att välja mellan olika aktiviteter, titta på film eller läsa bok. Det kan också handla om att välja mellan olika alternativ i en bestämd aktivitet, tll exempel att få välja vilken film jag vill se. Val kan också innebär att man får välja i vilken ordning man gör något. Att få göra val ökar också motivationen.

I en kommunikativ miljö är det viktigt att det finns rikligt med situationer där omgivningen erbjuder val. De tecken vi går igenom här i tema 3 är tecken som vi tror att du kan ha nytta av i dessa situationer.

Du behöver också vara aktiv själv och välja ut vilka tecken som är viktigast för dig och din samtalspartner. När man ska erbjuda val så är det ofta bra att också visa bild, foton eller föremål på de val man har att erbjuda. Man kan ha enstaka bilder, valkarta eller menyer med de erbjudanden som finns.

Innehåll

  • Kort presentation av temat
  • Genomgång av tecken
  • Övningsuppgift
  • Genomgång av hemuppgift

Starta kursavsnittet för tema 3 (öppnas in nytt fönster) 

Beställ dokumenten till kursen kostnadsfritt

En del av kursmaterialet består av pdf-dokument. Dessa har vi inte publicerat här på webbsidorna.

Det gäller till exempel:

  • Studiehandledning
  • Kursprogram
  • Teckenlistor
  • Övningskort

Beställ materialet via e-post till habiliteringen@regionuppsala.se

Skriv "Beställning av TAKK-material" i ämnesfältet, så skickar vi dokumenten till dig med vändade e-post.

Om filmerna i kursen

Filmerna i kursen är tyvärr inte textade. Vi vet att TAKK-kursen skulle vara tillgänglig för fler om filmerna i varje kursavsnitt hade textning. Men eftersom vi vet att väldigt många tar del av den här kursen har vi ändå valt att publicera filmerna otextade tills vidare. Vi arbetar för att få dem textade så fort som möjligt.

Kontakt

Den här kursen är skapad av Habiliteringen i Uppsala län.

Kontakt med ansvarig för innehållet på sidan sker genom e-post till: habiliteringen@regionuppsala.se.