Gratis webbkurs i Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation

Kursledaren Elin visar tecknet för dricka.

Välkommen till den här kostnadsfria kursen i Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK). Här får du lära dig att använda tecken (med händerna) samtidigt som du talar. Under kursens gång får du prova att använda tecknen som stöd vid samtal i olika situationer.

Till vem riktar sig den här kursen?

Kursen riktar sig till alla som vill lära sig använda tecken. Du kan till exempel vara anhörig eller personal till barn, ungdomar och vuxna med kommunikationssvårigheter.

Kursfakta

Efter kursen har du ...

• blivit medveten om din viktiga roll som kommunikationspartner.
  • provat att samtala och småprata i matsituationen och använt tecken.
  • provat att samtala och småprata om personer och använt tecken och foton som komplement till talet.
  • provat att erbjuda val och använt tecken och bilder som komplement till talet.
  • provat att förbereda en person på vad som ska hända och använt tecken som komplement till talet.
  • provat att berätta om något som har hänt och använt tecken och bilder som komplement till talet.
  • provat att använda foton, bilder och pratkartor för att underlätta samtal.
  • lärt dig 300 tecken och vet var du kan söka om du vill lära dig nya tecken.

Här finns kursen

Beställ dokumenten till kursen kostnadsfritt

En del av kursmaterialet består av pdf-dokument. Dessa har vi inte publicerat här på webbsidorna.

Det gäller till exempel:

• Studiehandledning
  • Kursprogram
  • Teckenlistor
  • Övningskort

Beställ materialet via e-post till habiliteringen@regionuppsala.se

Skriv "Beställning av TAKK-material" i ämnesfältet, så skickar vi dokumenten till dig.

Om filmerna i kursen

Filmerna i kursen är textade på svenska. För att visa undertexterna ska du klicka på knappen "CC" i filmrutans nedre kant. Textningen fungerar inte i Internet Explorer. Använd annan webbläsare, till exempel Edge, Chrome eller Safari.

Den här kursen är skapad av Habiliteringen i Uppsala län.

Kontakt med ansvarig för innehållet på sidan sker genom e-post till: habiliteringen@regionuppsala.se.