Tema 4: Förbereda inför en aktivitet

Det är viktigt för alla människor att få information om vad som ska hända, för att kunna förbereda sig och få kontroll. Det är alltså en viktig uppgift för omgivningen att informera och förbereda på vad som ska hända.

För personen själv kan det också vara viktigt att få delta i planeringen av det som ska hända idag, imorgon, till helgen eller på lovet. Ytterligare en aspekt är att kunna berätta för andra om vad som ska hända framöver.

När du ska förbereda en person så är det bra att använda tecken, bilder och foton som komplement till tal. De tecken vi går igenom här i tema 4, men även tecknen från tema 1-3 är tecken som vi tror är viktiga i dessa situationer. Du behöver också vara aktiv själv och välja ut vilka tecken som är viktigast för dig och din samtalspartner.

Innehåll:

• Kort presentation av temat
  • Genomgång av tecken
  • Övningsuppgift
  • Genomgång av hemuppgift

Starta kursavsnittet för tema 4 (öppnas i nytt fönster)

Beställ dokumenten till kursen kostnadsfritt

En del av kursmaterialet består av pdf-dokument. Dessa har vi inte publicerat här på webbsidorna.

Det gäller till exempel:

• Studiehandledning
  • Kursprogram
  • Teckenlistor
  • Övningskort

Beställ materialet via e-post till habiliteringen@regionuppsala.se

Skriv "Beställning av TAKK-material" i ämnesfältet, så skickar vi dokumenten till dig med vändade e-post.

Om filmerna i kursen

Filmerna i kursen är tyvärr inte textade. Vi vet att TAKK-kursen skulle vara tillgänglig för fler om filmerna i varje kursavsnitt hade textning. Men eftersom vi vet att väldigt många tar del av den här kursen har vi ändå valt att publicera filmerna otextade tills vidare. Vi arbetar för att få dem textade så fort som möjligt.

Den här kursen är skapad av Habiliteringen i Uppsala län.

Kontakt med ansvarig för innehållet på sidan sker genom e-post till: habiliteringen@regionuppsala.se.