Tema 5: Prata om sådant som har hänt

Det är viktigt för alla människor att känna samhörighet och att vara delaktig i samtal och småprat. Det är viktigt att skapa bra förutsättningar för att dagligen kunna ha pratstunder. Att kommentera och berätta om sådant som har hänt under dagen eller i helgen är en typ av samtal som är bra att planera in varje dag.

När ni ska prata om sådant som har hänt så är det bra att använda tecken, bilder och foton som komplement till tal. En kommunikationsdagbok eller en app i form av fotokalender kan också vara ett bra samtalsstöd.

De tecken vi har gått igenom under hela kursen är tecken som vi tror att du kan ha nytta av i dessa situationer. Du behöver också vara aktiv själv och välja ut vilka tecken som är viktigast för dig och din samtalspartner.

• Kort presentation av temat
  • Genomgång av tecken
  • Övningsuppgift
  • Genomgång av hemuppgift
  • Utvärdering

Starta kursavsnittet för tema 5 (öppnas i nytt fönster)

Beställ dokumenten till kursen kostnadsfritt

En del av kursmaterialet består av pdf-dokument. Dessa har vi inte publicerat här på webbsidorna.

Det gäller till exempel:

• Studiehandledning
  • Kursprogram
  • Teckenlistor
  • Övningskort

Beställ materialet via e-post till habiliteringen@regionuppsala.se

Skriv "Beställning av TAKK-material" i ämnesfältet, så skickar vi dokumenten till dig med vändade e-post.

Om filmerna i kursen

Filmerna i kursen är tyvärr inte textade. Vi vet att TAKK-kursen skulle vara tillgänglig för fler om filmerna i varje kursavsnitt hade textning. Men eftersom vi vet att väldigt många tar del av den här kursen har vi ändå valt att publicera filmerna otextade tills vidare. Vi arbetar för att få dem textade så fort som möjligt.

Den här kursen är skapad av Habiliteringen i Uppsala län.

Kontakt med ansvarig för innehållet på sidan sker genom e-post till: habiliteringen@regionuppsala.se.