Wikdagen 18 maj

Lördagen den 18 maj är det dags för årets Wikdag. Deltagarna på Region Uppsala folkhögskolas kulturutbildningar bjuder in till en dag fylld av konst, dans, teater och kortfilm. Välkommen!

Tid och plats

Viks mur 35, lördag 18 maj, klockan 11 till 16.

Om dagen

Under dagen kan du se olika avslutningsutställningar och projekt som deltagarna på skolans film- och skådespeleriutbildning, dansprojektutbildning och konstutbildningar jobbat med under året på Wik.

Är du intresserad av att läsa en utbildning på Wik kan du få mer information om skolans utbildningar vid informationsbordet i skolhusets entré. Det finns också möjlighet att kika in i skolans fina ateljéer och kurslokaler. Wikdagen är öppen för allmänheten och är ett omtyckt utflyktsmål. Fri entré. 

Program

 • 11.00–11.10 Invigningstal av kultur och bildnings nämndordförande Helene Zeland Bodin. (Utomhusscenen)
 • 11.10–11.30 Fladdermusen Tor intervjuar Igor Kaluzny, biträdande rektor på Region Uppsala folkhögskola, Marie Berglund, enhetschef på Wiks slott samt Linn Kierkegaard, projekledare för Upptäck Wik- (Utomhusscenen)
 • 11.00–16.00 Konstutsällningarna i Tengbom, Gula Villan, och skolhuset är öppna.
 • 11.30 – Blomsterguidning med Upplandsstiftelsen. Guidningen utgår från Stenhuset. (Utomhus, start vid Stenhuset)
 • 11.40–12.10 Dansföreställning “more than creature” av Natalie Morén James och Milja Vilde. (Gymnastiksalen)
 • 12.00–13.30 Teaterföreställning En vampyrberättelse, tolkad av deltagarna från Film och skådespeleri. (Aulan i skolhuset)
 • 12.30–13.00 Dansföreställning “I knead dough” av Emelia Muriel Koberg och Josefina Pelosi. (Gymnastiksalen)
 • 13.30–14.00 Det intrumentala skolbandet Vredemo bjuder på jazzig folkmusik i skolkaféet. (Skolhuset)
 • 13.45–14.15 Vernissage av konstutställningarna på Wikområdet. Vernissagen inleds på grusplanen utanför Tengbom. Konstutställningarna visas i Tengbom, Gula Villan, skolhuset och utomhus. (Tengbom)
 • 14.00–14.15 "Förlåt Skogen" diktuppläsning och dansfilm av Alimatou Njie. (Aulan i skolhuset)

 • 14.20–14.50 "Echoes of resilience" Dansfilm och dansföreställning av Ewemande "Smooth" Ehiwe. (Aulan i skolhuset)
 • 15.00–16.00 Kortfilmsvisning av och med deltagarna från Film och skådespeleri. (Aulan i skolhuset)

Konst under Wikdagen

Deltagarna från Wiks konstutbildning och konstnärliga fördjupningsår ställer ut valda verk i olika tekniker som de arbetat med under året på Wik. Utställningarna är öppna under hela dagen och hänger i ateljéerna i Tengbom, i Gula Villan, utomhus och i skolbyggnaden. Vernissage klockan 13.45–14.45 på gårdsplanen utanför Tengbom. 

Land art

Under Wikdagen kommer du också kunna ta del av en utställning i land art, skapad av konstdeltagarna som läser grundutbildningen i konst på folkhögskolan. Under våren har deltagarna introducerats för och gått workshops inom konstformen av tre konstnärer: Anna Högberg, Rita Winde och Mats Nordlund. De har fått öva på att närma sig landskapet och skapa utifrån befintliga och medtagna material. Upplandsstiftelsen har föreläst för deltagarna om Wikparken och dess naturvärden. Utställningen består av temporära platsspecifika verk som skapats av deltagarna i olika material men främst naturmaterial. De olika verken finns utspridda i Wikparken och på Wikområdet. Workshops och utställningen inom land art har genomförts inom ett projekt i samarbete mellan Region Uppsala och Konstnärscentrum som runt om i landet aktiverar olika platser med hjälp av land art under namnet (X)sites. 

Teaterföreställning – En vampyrberättelse 

av Moira Buffini

”Jag har provat på allting i mitt liv, utom att säga sanningen..”

Två föräldralösa systrar flyttar till en småstad i England. Claire får jobb på en pub och Elinor börjar på gymnasiet. Igen. I samband med skolstarten kastas rollerna om och sanningar avslöjas, det blir svårare och svårare att veta vad som är verkligt och vad som är fantasi. Välkommen att uppleva ett drama fyllt av humor, blod och sanningar tolkat av deltagarna på Region Uppsala folkhögskolas film- och skådespeleriutbildning. Speltid 75 minuter.

Kortfilmsvisning

Se tre unika kortfilmer av och med deltagarna från Region Uppsala folkhögskolas ettåriga film- och skådespeleriutbildning. Under kortfilmsprojektet har deltagarna skött alla roller själva, både framför och bakom kameran. De har arbetat med manus, regi, filmning och klippning under vägledning av Annette Skåhlberg, Andreas Gejke och Dani Kouyaté. Programmet är 45 minuter långt. Efter filmvisningarna finns det möjlighet att ställa frågor till filmskaparna. Filmerna som visas är Tornet, Ett nytt stycke och Syskonblod.

Wiks slott

Wiks slott har våröppning och visar sina odlingar som snart utökas med ett fint växthus. Det bjuds på sushi och äppelmust så långt det räcker. Under dagen kan du också uppleva den nya Berättelsestigen i parken och lära dig mer om Upptäck Wik – en interaktiv karta med digitala rundturer. Upplandsstiftelsen är på plats och erbjuder naturguidningar och segelfartyget R/V Sunbeam lägger till vid den gamla ångbåtsbryggan och välkomnar alla barn ombord för att träffa besättningen. Kaféet på slottet är öppet klockan 11 till 16 och i Sjöstugan kan du köpa glass och fika. Alla aktiviteter under dagen är gratis, för fika tillkommer en kostnad. Läs mer om Wiks slotts program här: Våröppning 18 maj

Har du frågor om Wikdagen?

Kontakta skolans kommunikatör. Se kontaktuppgifter nedan.

Kontakt

Johanna Pettersson

Marknadsföringsansvarig / IKT-samordnare