Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
EU påverkar och stöttar
Alla invånare och verksamheter i Uppsala län påverkas av globala trender och händelser i omvärlden. Företag och regioner kan vinna konkurrenskraft även internationellt genom att dra nytta av sina lokala resurser.
Det är viktigt för Uppsala län att bevaka EU:s arbete. EU påverkar länet och regionerna på två tydliga sätt: sina programerbjudanden med tillgängliga finansieringskanaler och sitt policyarbete som skapar lagar och rekommendationer.
Programerbjudanden
EU:s programarbete erbjuder en mängd fonder och program. Regioner, kommuner, organisationer och företag kan ansöka om utvecklingsmedel. Fonderna kan delas in i två sorter:
Struktur- och investeringsfonder
Fonderna är geografiskt begränsade och omfattar socialfonden, jordbruksfonden, havs- och fiskerifonden samt regionalfonden. Regionalfonden omfattar tre territoriella samarbetsprogram: Central baltic, Östersjöprogrammet och Interreg Europe.
Fonderna ska genomföra EU:s sammanhållningspolitik och ska bidra till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning inom EU. Fonderna ska också minska regionala skillnader och ojämlikhet mellan människor.
Sektorsprogram
Dessa program omfattar hela Europa och medel söks i konkurrens med aktörer från hela Europa.
Programmen öppnar för arbete inom specifika områden som forskning, miljöomställning, kultur eller ungdomsrörlighet i samarbete med partner från hela EU.
Sektorsprogrammen styrs mot initiativ inom specifika EU-politikområden som forskning och innovation, utbildning eller digitalisering
EU bedriver sin verksamhet inom sjuåriga programperioder. Aktuella perioder nu löper 2014–2020 och därefter 2021–2027.
Policyarbete
EU bedriver policyarbete i ett brett spektrum av områden från sysselsättning, arbetsmarknad och socialpolitik, migration, integration och mänskliga rättigheter till frågor som rör den inre marknaden och företagens konkurrenskraft.
Alla policy tas fram i linje med principerna om subsidiaritet och proportionalitet. Det betyder att politiska beslut inom EU ska fattas på den politiska nivå som ger maximal effekt och så nära medborgarna som möjligt. EU ska alltså inte fatta några beslut om inte åtgärder på EU-nivå är effektivare än åtgärder på nationell, regional eller lokal nivå.
Beslut som fattas hos EU har dock en tydlig påverkan i Uppsala län och därför är det viktigt att processerna bevakas.
Sektorsprogrammen
Läs mer om sektorsprogrammen här.
Struktur- och investeringsfonder
Läs mer om struktur- och investeringsfonder här.
Omvärldsrelationer
EU-processer påverkar 50–60 procent av länets vardag. Därför är det viktigt att vi bevakar pågående EU-dialoger i Bryssel. Läs mer om arbetet här.
EU:s fonder
Företrädare
Region Uppsala företräder också Uppsala län i olika sammanhang, till exempel:
Kontakt
Andrew Metcalfe
Utvecklingsstrateg