Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Infotekets podcast "Med fokus på livet"
Följ med Niklas Rossi och hans inbjudna gäster på en resa genom livets mångfald. Varje avsnitt belyser utmaningar och möjligheter som kommer med att leva med en funktionsnedsättning. Genom ärliga och gripande samtal utforskas inte bara hinder, utan också de möjligheter som öppnar sig mitt i vardagen.
7. Saga: "Mat var det bästa som fanns, det var bara att jag inte åt det”
När Saga var 14 år utvecklade hon anorexi, en kamp som blev svårare när hon också fick diabetes. Hör henne berätta om hur hon tog sig igenom dessa utmaningar. Hur hennes kärlek till hästar hjälpte henne tillbaka till livet och hur hon idag ser på sin relation till mat. En berättelse om styrka, återhämtning och att hitta balans i livet.
Lyssna på podden med Saga på Infoteket Play (streamio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Saga (pdf ).
Specialavsnitt med Anders Johansson: "Jag har haft världens bästa jobb"
Trettio år har gått sedan LSS infördes i Sverige. Men hur har verksamheter inom LSS utvecklats under åren? Ett sätt att ta reda på det är att prata med dem som var med från början. Här delar Anders Johansson med sig av sina minnen från en lång yrkeskarriär som startade på Hågaby när Anders var 19 år. Hör honom berätta om utmaningar och glädjeämnen under ett långt yrkesliv i LSS tjänst. En fascinerande berättelse om att leda allt från jordbruks- och verkstadsarbete till strapatsrika gruppresor med sikte på Kebnekaises topp. Du som lyssnar får svar på om de nådde ända upp.
LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Lyssna på podden med Anders på Infoteket Play (streamio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Anders Johansson (pdf).
6. Jonas: "Jag har ägnat livet åt att förstå varför jag är annorlunda"
I det här avsnittet får vi träffa Jonas Wik som är 41 år och lever med autism. Jonas är en mycket omtyckt föreläsare, utbildare, workshopledare och rådgivare inom NPF och annan neurologisk mångfald.
I samtal med Niklas berättar Jonas bland annat om känslan av att vara annorlunda och att det finns fler perspektiv på autism än de som oftast beskrivs. Han tar också upp missuppfattningar om autism och delar med sig av erfarenheter och upplevelser genom livet från skoltiden upp i vuxenlivet. Hur har exempelvis det där med dejting och relationer funkat? Vi får också höra historien om när Jonas fick ett tåg stoppat på grund av ... en humla!
Lyssna på podden med Jonas på Infoteket Play (streamio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Jonas Wik (pdf).
5. Clara: "Även om jag mår skit så har jag rätt att må bra".
Här får vi träffa Clara Skogholt 32 år. På infoteket känner vi henne som en inspirerande föreläsare från organisationen Hjärnkoll. I det här podd-avsnittet delar Clara modigt med sig av sin personliga resa genom psykisk ohälsa och den inre styrkan som krävs för att hantera livets utmaningar.
Claras berättelse är en stark påminnelse om att det alltid finns hopp, även i de mörkaste stunderna, och att varje person har rätt till ett värdigt och glädjefyllt liv.
Utöver sitt arbete med Hjärnkoll, finner Clara också glädje och terapi i att måla serierutor. Detta kreativa utlopp hjälper henne att rensa tankarna och finna klarhet och hennes arbete utgör också en källa till inspiration för andra.
Hon publicerar sina serier på Instagram under namnet "Lifemother__".
Lyssna på podden med Clara på Infoteket Play (streamio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Clara Skogholt (pdf).
4. Jacob: "Jag vill vara med och öka förståelsen för sällsynta diagnoser"
I det här avsnittet samtalar Niklas med Jakob Fichtelius. Jacob är 36 år och föddes med det mycket sällsynta Sturge-Webers syndromet. Som barn fick Jakob svåra epileptiska anfall. För att lindra kramperna beslutade läkarna att operera bort Jakobs vänstra hjärnhalva.
Men det här är inte en historia om nederlag, utan om styrka och uthållighet. För trots utmaningarna lever Jakob idag ett aktivt liv fyllt av engagemang för att öka medvetenheten om Sturge-Webers syndrom och inspirera andra att inte ge upp i sina egna strider
Här i podden delar Jacob med sig av sin resa, sina drömmar och den ovärderliga betydelsen av stöd och förståelse från människor runt omkring honom. Han berättar också om relationen med sin assistanshund Alice, som inte bara är en trogen vän utan också ett oumbärligt stöd i hans vardag.
Lyssna på podden med Jakob på Infoteket Play (Streamio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Jakob Fichtelius (pdf).
3. Tess: "Du behöver lära dig att bli vän med dig själv och din diagnos"
I det här avsnittet pratar Niklas med Therese ”Tess” Wappsell. Tess är som hon själv säger en person ”som inte tar skit”. Hon arbetar som projektledare för ”Relationer som funkar”. Dom vill göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att träffa nya vänner, bli kära och ta hand om sina nära relationer.
Tess har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Hon berättar om sin uppväxt, hur det var för henne att få en diagnos och hur livet blev sen. Det blir ett samtal om bland annat synliga och osynliga funktionsnedsättningar, vikten av bra stödpersoner, vänner, arbetsliv och tatueringar.
Lyssna på avsnittet med Tess på Infoteket Play (stremio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Terese Wappsell (pdf).
2. Louise: "Jag hade ett påklistrat ansikte i skolan"
Louise Akne är 23 år, uppväxt i Örbyhus men bor idag i Uppsala. Hon har gått igenom grundskola, gymnasium och jobbar idag med service, på restaurang och konferenscenter. Men vägen dit har inte varit självklar. Louise har autism. Här berättar hon för Niklas Rossi om de svårigheter hon mött, framför allt under högstadietiden. Att vilja vara som alla andra, men behöva anstränga sig för att passa in och förstå de sociala koderna. Och ibland krascha totalt. Men ta sig upp och hitta det man vill göra i livet.
Louise berättar om sina strategier för att klara vardagen, om betydelsen av familjen och vänner som förstår. Och varför hon valt att jobba med ett så supersocialt arbete trots sin autism.
Lyssna på avsnittet med Louise på Infoteket Play (stremio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Louise Akne (pdf).
1. Rolle: "Folk gick baklänges och tittade på oss"
Uppsalaprofilen Roland Bystedt har cerebral pares (cp). Han är ett välbekant ansikte för oss som bor i eller kring Uppsala. Du har kanske mött honom när han säljer lotter på varuhuset Kvarnen, eller i samband med idrottsevenemang i stan?
Här samtalar han med Infotekets Niklas Rossi om sitt liv och uppväxt. Han berättar om svårigheterna med att uppfattas och behandlas som annorlunda. Men även om inre styrka och sitt stora idrottsintresse som källa till livsglädje och självkänsla.
Lyssna på avsnittet med Roland på Infoteket Play (stremio.com).
Textutskrift (transkribering) av avsnittet med Roland Bystedt (pdf).