Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Konst – fördjupningsår
Ta kreativiteten till nya höjder och satsa ett år på din egen konstnärliga utveckling! Fördjupningsåret i konst riktar sig till dig som har som mål att söka vidare till högre konstnärliga studier och/eller vill fördjupa dig i ditt eget skapande.
Under vårt ettåriga fördjupningsår får du möjlighet att utvecklas konstnärligt och processinriktat med fokus på ditt eget arbete och din personliga utveckling.
Kursens innehåll
Under fördjupningsåret får du utforskar etiska, estetiska och samhälleliga perspektiv på bildkonsten, samtidigt som du utvecklas i de konstnärliga teknikerna. Det finns också möjlighet att följa med på utställningsbesök och föreläsningar som ingår i Konst-Grund.
Undervisningen sker både i grupp och individuellt. Utbildningen bygger på samtal, diskussioner, återkoppling, konstruktiv kritik och dialog. Reflektioner kring ditt eget och andras konstnärliga arbete är en viktig del i utbildningen.
Höstterminen ägnas åt workshops, tematiska uppgifter och självständigt arbete med din projektplan. Vi avslutar höstterminen med en grupputställning på Wik. Under vårterminen ligger fokus på individuellt projektarbete med handledning och gruppsamtal. Vi planerar och genomför två grupputställningar under våren.
Samarbete med Konstfrämjandet
I samarbete med Konstfrämjandet i Uppland får du en egen konstvägledare, som är yrkesverksam konstnär. Konstvägledarens uppgift är att stötta dig i din utveckling och hjälpa till med förberedelser inför ansökan till konsthögskola.
Intyg efter avslutad utbildning
Efter avslutad kurs får du ett kursintyg på de moment som ingår i
utbildningen.
Förkunskapskrav
Eftergymnasial konstutbildning eller motsvarande.
Att skicka med i ansökan
• Betyg
• Referensperson
• Personligt brev
• Dokumentation av 2–5 tidigare arbeten (arbetsprover)
För att bli antagen till utbildningen behöver din ansökan till kursen vara fullständigt.
Om antagningen
När vi har tagit emot din ansökan görs ett urval och du kan komma att kallas till en intervju. Intervjun är till för att du ska få veta mer om hur det är att studera hos oss samtidigt får vi veta mer om dig.
Antagning
Antagning sker löpande. Du som ansökt till utbildningen kommer att få antagningsbesked senast den 9 juni .
Urval
I urvalet tittar vi på arbetsprover, intervju, engagemang och
gruppsammansättning. Om du har frågor eller funderingar är du
välkommen att höra av dig till skolan.
Mål och syfte
Utbildningen utgör en bra grund för högre studier inom konstområdet. Efter avslutad utbildning har du fått fördjupa dig i olika projekt och konstnärliga praktiker samt fått hjälp att sammanställa arbetsprover inför ansökan till fortsatta studier eller arbete.
Kursplan
Vill du veta mer om vad som ingår i kursplanen för utbildningen. Läs här!
Lärare
Sandrine Samuelsson, Jan Matsson, Tommy Löwe Eriksson + gästlärare.
Jan Matsson är utbildad konstnär vid Kungl. Konsthögskolan och bildlärare vid Karlstads universitet. I sitt konstnärliga arbete fokuserar Jan på måleri, skulptur och improvisation – platsspecifika tillvägagångssätt är återkommande. Relationen mellan text och bild är också ett starkt intresse.
Lokaler
Undervisningen hålls i skolans ateljéer i den fristående
magasinbyggnaden Tengbom. Skolan är utrustad med digital studio, skulpturverkstad med keramikugn, ljudstudio, stora ljusa ateljéer samt trä- och metallverkstad. Alla deltagare på fördjupningsåret i konst har en egen ateljéplats.
Kurstid
Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala
folkhögskola, Wik måndag till fredag. Kursen startar 18 augusti 2025 och slutar 29 maj 2026, med uppehåll för vinterlov 20 december 2025 till 4 januari 2026.
Kostnad
Deltagaravgiften är 2 900 kronor per termin. I denna avgift ingår
workshops, utställningsbesök, försäkring och kopieringskostnader.
Material utöver workshops köper du in och bekostar du själv, beroende på förbrukning och val av projekt. All undervisning är avgiftsfri. Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Internat
Vårt internatboende på Wik finns till för dig som vill ha närhet till skolan och gemenskap. Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs mer här!
Ansökan
Ansökan till höstterminen 2025 är öppen. Sök senast 28 april!
Sök utbildningen här!
Länk till ansökanKontakt
Sandrine Samuelsson
Kursansvarig konst/lärare
Jan Matsson
lärare konst
Ulf Eklund
Skolsekreterare/Administrationssamordnare