Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Film – Fördjupning
Brinner du för filmskapande – välkommen till vår fördjupningsutbildning! Fördjupningsåret är för dig som har tidigare erfarenhet inom film och vill utveckla dina kunskaper som filmskapare.
Mångsidighet i teknisk kunskap är en viktig tillgång för filmskapandet. Under utbildningen kommer du att få utveckla dina kunskaper inom de viktigaste skapandeteknikerna, kamera, redigering och ljud. Du kommer få skriva och spela in din kortfilm och ha goda möjligheter till unika samarbeten med fördjupningsåret i skådespeleri, som du kommer gå i samma klass som.
Utbildningens innehåll
Under året kommer du fördjupa dina kunskaper inom:
- kamera
- ljussättning
- ljudinspelning
- klippning
- regi
- manusskrivande.
Du kommer att lära dig vad som händer efter att filmen är klar:
- distribution
- marknadsföring
- filmfestivaler
Kursmoment
-
Kamera och ljussättning
-
Berättande med klippning
-
Regi – praktiska övningar och filmanalys
-
Ljudinspelning och ljudmix
-
Manusskrivande
Mål och syfte
Efter avslutad utbildning kommer du ha fördjupade kunskaper inom filmproduktion, distribution och marknadsföring. Efter året kan du söka vidare utbildning eller börja jobba inom branschen.
Intyg efter avslutad utbildning
Efter avslutad utbildning får du ett kursintyg på de moment som ingår i utbildningen.
Lärare
Dani Kouyate. Dani är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wik, Region Uppsala folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.
Kajsa Bilius. Kajsa är skådespelare, regissör och dramapedagog. Kajsa har specialiserat sig på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat både med professionella grupper och inom amatörteatern. Hon jobbar också med improvisationsteater, rörelse och kroppens berättande
Gästlärare. Under fördjupningsåret får du möta flera olika gästlärare med specialkunskap inom film, kamera, ljussättning, ljudinspelning, klippning, regi och manusskrivande.
Att skicka med i ansökan
- Personligt brev
- CV
- Referensperson
- Arbetsprov
Arbetsprov: Skicka in en film som du själv skapat. Om du jobbat i team ska du ha klippt eller regisserat filmen.
Förkunskapskrav
- Du ska ha fyllt 18 år.
- Behärska svenska i tal och skrift.
- Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.
- Ha grundläggande kunskaper i redigeringsprogram, Adobe Premier eller liknande.
Urval
I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:
- Engagemang i en konstnärlig process.
- Förmåga till kommunikation och samarbete i ett konstnärligt team.
- Arbetsprov.
- Tidigare erfarenhet och utbildning inom filmskapandet.
Vi bokar in en digital intervju med dig som gått vidare i urvalsprocessen.
Läsårstider
Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik, måndag till fredag. Kursen startar 18 augusti 2025 och slutar 29 maj 2026, med uppehåll för vinterlov 20 december 2025 till 4 januari 2026.
Kostnad
Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 2 300 kronor per termin. I terminsavgiften ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök.
Internat
Vårt internatboende finns till för dig som vill ha närhet till skolan och gemenskap. Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs mer här!
Ansökan
Ansökan till höstterminen 2025 öppnar i december 2024. Välkommen med din ansökan!
Kontakt
Dani Kouyate
Kursansvarig Film och skådespeleri/lärare
Kajsa Bilius
Kursansvarig Film och skådespeleri/lärare
Ulf Eklund
Skolsekreterare/Administrationssamordnare