Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Fördjupningsseminarium om riskfaktorer och skadligt bruk hos unga
Fördjupning och omvärldsbevakning för dig som arbetar med barn och unga, familjer, anhöriga eller vuxna inom kommun eller hälso- och sjukvård.
Välkommen att delta i våra öppna digitala seminarier som syftar till att ge en djupare och bredare kunskap inom området riskbruk, skadligt bruk och beroende.
Vid det här tillfället pratar vi om hur det ser ut bland barn och unga idag och vad vi kan göra för dessa målgrupper. Du får inblick i hur andra verksamheter arbetar och en uppdatering om kunskapsläget.
Målgrupp
Tillfället är främst tänkt för medarbetare (även chefer och strateger/utvecklingsledare) inom kommunerna i Uppsala län samt Region Uppsala och Uppsala universitet som i sitt arbete möter eller på annat sätt berör personer med riskbruk, missbruk/skadligt bruk och beroende. Exempelvis medarbetare inom:
- Socialtjänst inom områden som barn och unga, vuxen, försörjningsstöd, äldre, socialpsykiatri.
- Primärvård/vårdcentral, inklusive mödra- och barnhälsovård, familjecentraler och habilitering.
- Avdelningar och mottagningar inom psykiatrin (affektiva sjukdomar, barn- och ungdomspsykiatri, beroende- och neuropsykiatri, psykosvård- och rättspsykiatrisk vård)
- Elevhälsa.
Även andra berörda aktörer, myndigheter och organisationer samt egenerfarna, anhöriga och brukarrepresentanter är välkomna att delta.
Dag, tid och upplägg
Fördjupningsseminariet sker digitalt via plattformen Microsoft torsdag 13 februari klockan 9-12. Incheckning från klockan 08.50 för den som vill.
Du behöver inte ha Teams-appen installerad på datorn för att delta. Seminariet kommer inte att spelas in. Vi uppmuntrar aktivt deltagande och erfarenhetsutbyte under hela seminariet. Samtal i digitala grupprum kan också förekomma.
Programpunkter
- Louise Selling, CAN – skolundersökning och nya preparat.
- Jasmin Khessib, Giftinformationscentralen – lustgas och boffning.
- Hanna Ljungvall, med. dr, leg hälso- och sjukvårdskurator – risk- och skyddsfaktorer för drogbruk bland unga.
- Pirkko Uusitalo, Ungdomscentrum – Metodexempel FFT, att arbeta med hela familjen.
- Lisa Sannervik, Polisinspektör/kommunpolis LPO Uppsala/Knivsta – Polisens arbete.
- Hälsoäventyret – Barn och ungas perspektiv, vad lyfter barn och unga själva för behov?
- Anna Haid, samordnare Länsstyrelsen – Att förebygga ANDTS-problematik, vad behöver vi göra mer eller mindre av?
Ytterligare innehåll kan tillkomma.
Anmälan
Det kostar inget att delta. Anmäl dig till seminariet senast den 12 februari genom detta formulär:
https://link.webropolsurveys.com/EP/08753CEB1E202A6C
I samband med anmälan får du automatiskt en Outlook-inbjudan med deltagarlänken till Teams-mötet. Om du inte skulle få inbjudan eller länk, kontakta maria.adenhav.lantz@regionuppsala.se.
Bakgrund
FoU Socialtjänst, Länsstyrelsen, U-FOLD och ISA har ett mångårigt samarbete kring riskbruk, skadligt bruk och beroende, bland annat i form av basutbildning. För att komplettera den grundläggande kunskapen inom området anordnar vi återkommande fördjupningsseminarier med olika teman för att vidga kunskap och förståelse. Seminarierna ger även inblick i olika verksamheters uppdrag och arbetssätt.
Arrangör och kontakt
Fördjupningsseminarierna erbjuds i samverkan mellan:
- FoU Socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård (FoU-S).
- Länsstyrelsen i Uppsala län.
- U-FOLD – Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, Uppsala universitet.
- ISA – Institutionen för socialt arbete, Uppsala universitet.
Maria Adenhav Lantz
Regional utvecklingsledare