Var med och påverka utvecklingen bland barn och unga i Uppsala län

2024-09-10

Nu startar ett spännande och viktigt arbete för att fler inom socialtjänsten ska känna till och följa Socialstyrelsens rekommendationer när det gäller barn och unga med normbrytande beteende och återfall i brott.

FoU Socialtjänst stödjer länets kommuner i att implementera Socialstyrelsens kunskapsstöd "Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott". Det gör vi på uppdrag av socialcheferna i kommunerna.

Kunskapsstödet beskriver hur man använder principerna om risk, behov och mottaglighet (RBM) i bedömningen av vilka barn och unga, i åldrarna 6-17 år, som har hög risk för fortsatt normbrytande beteende. Skriften innehåller också rekommendationer om insatser med vetenskapligt stöd till de barn och unga som har en hög risk.

Implementeringsstödet ska utgå från kommunernas behov

Under de närmaste åren planerar vi på FoU Socialtjänst att erbjuda kommunerna aktiviteter som stödjer deras implementering av kunskapsstödet. Därför bjuder vi in kommunrepresentanter till arbetsgrupper som ska inventera vilka behov som finns och bidra till planeringen och genomförandet av de stödjande aktiviteterna.

Arbetsgruppens deltagare ska vara verksamhetsnära, till exempel socialsekreterare, familje-/ungdomsbehandlare, SIG/SSPF-samordnare och deras närmaste arbetsledare.

Tre arbetsgrupper med olika fokus startar i höst

Inledningsvis planerar vi tre arbetsgrupper med olika fokus. Du som deltar kan vara med i en eller flera grupper utifrån tid och intresse.  Fokusområdena och de föreslagna aktiviteterna kan komma att ändras utifrån kommunernas behov.

  1. RBM-gruppen: Fokus är att stödja kommunerna att arbeta utifrån principerna om RBM i utredning, genomförande och uppföljning av insatser. Exempel på aktiviteter inom området kan vara:
  • Föreläsningar och workshops om RBM.
  • Information om olika strukturerade beslutsstöd (vilka finns, för vilken målgrupp, hur används de, var utbildar man sig) för att stödja kommunerna i valet av metoder.
  • Handledning, metodstöd och erfarenhetsutbyte för socialsekreterare som redan har gått utbildning i något strukturerat beslutsstöd för att stödja kommunerna i implementeringen av en metod.
  1. Insatsgruppen: Fokus är att stödja kommunerna att erbjuda de insatser som rekommenderas för målgruppen. Exempel på aktiviteter inom området kan vara:
  • Föreläsningar och workshops om vilka insatser som rekommenderas i syfte att stödja kommunerna att inventera vilka insatser man har idag och vilka som saknas.
  • Information om de olika insatserna (var och hur utbildar man sig, hur kan man upphandla utbildningar och insatser externt genom avtalssamverkan) för att stödja kommunerna i valet av metoder.
  • Handledning, metodstöd och erfarenhetsutbyte för utförare som redan använder någon av de rekommenderade metoderna för att stödja kommunerna att implementera metoderna.
  1. Samverkansgruppen: Fokus är att stödja kommunerna i uppstart av eller i pågående strukturerade samverkansformer för barn och unga med normbrytande beteende, till exempel SSPF och SIG. Exempel på aktiviteter inom området kan vara
  • Föreläsningar och workshops till befintliga eller planerade samverkansgrupper om innehållet i kunskapsstödet för att öka samsynen hos olika yrkesgrupper som ska samverka kring målgruppen; tex om RBM, risk/skyddsfaktorer, strukturerade beslutsstöd och checklistor.

Fler nyheter från FoU Socialtjänst

Är du intresserad av att delta?

Kontakta mig gärna så snart som möjligt, eftersom vi vill påbörja arbetet inom kort.

Mikaela Baum

Regional utvecklingsledare