Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Satsning på ökad kunskap om suicid och funktionsnedsättning
Psykisk ohälsa är mycket vanligt vid vissa funktionsnedsättningar. Mer kunskap och beredskap behövs inom vård, stöd och omsorg.
Psykisk ohälsa och suicidalitet är överrepresenterat hos grupper med t.ex. autism och intellektuell funktionsnedsättning.
Genom referensgrupper till FoU Socialtjänst och i andra forum, har vi uppmärksammat att kommunerna vill ha mer kunskap om varför det är så och vad man kan göra. Därför har vi nu vid två tillfällen erbjudit föreläsningar inom temat, med tid för frågor och dialog.
Första tillfället: Begrepp och förekomst, praktiskt samtalsstöd och exempel på arbetssätt
Den 4 september samlades olika professioner från hela länet för gemensam fortbildning. Halvdagen i Uppsala handlade bland annat om riskgrupper, farliga myter, vikten av att våga fråga och prata, hur man kan ta hjälp av bildstod och hur lokala rutiner och individuella krisplaner kan skapa trygghet i svåra lägen.
Föreläsare var Tatja Hirvikoski från Karolinska Institutet/Region Stockholm, Lisa Braun från Dart kommunikationscenter i Göteborg och Karin Rask från habiliteringen i Region Uppsala.
Andra tillfället: Bemötande i socialtjänsten och tryggare vårdkedjor
På världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober presenterade Clara Iversen och Marie Flinkfeldt sitt pågående forskningsprojekt kring socialtjänstens bemötande av suicidalitet.
Även om man inte har en behandlande roll, finns det mycket stöd och hjälp att erbjuda. Intervjuerna tyder på att socialtjänstens medarbetare har mycket kunskap men att det inte alltid är systematiserat i arbetssätt och rutiner. Eftersom studien precis har inletts ser vi fram emot att få ta del av insikter och resultat längre fram.
Vi fick också insyn i Region Uppsalas arbete med att ta fram en sammanhållen process för vård- och insatser inom psykisk ohälsa och suicidprevention. Det har skapats en arbetsgrupp (LAG SVIPS) som ansvarar för arbetet. Verksamheters olika roller och ansvars ska förtydligas. Målet är på sikt att ingen ska "falla mellan stolarna". Arbetet omfattar både regionen och länets kommuner.
Förslag framåt?
Vad skulle du behöva i din yrkesroll för att våga prata om psykisk ohälsa och känna dig trygg i hur du kan agera? Söker du fakta och stöd i framtagandet av lokala rutiner? Kontakta oss gärna med förslag på hur vi tillsammans kan fortsätta att höja kunskapsnivån i socialtjänsten och hälso- och sjukvården inom området psykisk ohälsa, suicid och funktionsnedsättning.
Kontakt
Ulrika Toresten
Regional utvecklingsledare
Annie Palmgren
Kommunikatör