SITHS eID

Identifieringstjänst SITHS är en säkerhetslösning och e-legitimation som möjliggör identifiering med stark autentisering vid inloggning i e-tjänster. SITHS används också för kryptering av information när e-tjänster, system eller servrar ska kommunicera med varandra.

Uppgradering till SITHS eID

Region Uppsala håller på att uppgradera SITHS till nya SITHS eID. Uppgraderingen är en höjning av säkerheten på korten och uppdatering är möjlig till 3:e maj 2022. Befintliga SITHS-kort kommer att uppgraderas med nya SITHS eID-certifikat. Löpande information kommer att läggas ut här.

Länk till uppgradering: https://minasidor.siths.se 

Förutsättningar för att kunna uppgradera finns under Länkar nedan.

Mobilt SITHS

Mobilt SITHS är en vidareutveckling av det fysiska SITHS e-tjänstekortet och kan liknas vid ett BankID för hälso- och sjukvården. Mobilt SITHS innebär att du på ett säkert sätt kan legitimera dig och logga in på mobila enheter, till exempel mobiltelefon och surfplatta. Applikationen kan du ladda ner via regionens företagsportal, alternativt via AppStore eller PlayButik.  
Den mobila inloggningsmetoden kommer till att börja med vara tillgänglig för de nationella tjänsterna Pascal och Nationell Patient Översikt (NPÖ), men tillgängligheten kommer att byggas ut under det närmsta året med fler nationella tjänster.  Arbetet med att införa Mobilt SITHS kommer att pågå under hela nästa år. Det kommer även i fortsättningen att krävas ett fysiskt SITHS-kort.  
Om du har behov av att redan nu använda den nya mobila SITHS eID-klienten följer du instruktionen längre ner på sidan. En av förutsättningarna är att du har en SITHS e-id klient på din dator. Länk finns till nedladdning finns längst ner på sidan under Länkar. Annars fortsätter du att använda ditt SITHS eID-kort vid inloggning, precis som tidigare. 

Kommuner

Region Uppsala är ansvarig utgivare av SITHS för alla kommuner inom regionen, förutom Östhammars kommun. Kommunerna har själva utsedda SITHS-ansvariga som utför beställningar av SITHS-kort. Prislista SITHS för kommuner.

SITHS till privata vårdgivare

Privata vårdgivare kan beställa SITHS-kort genom Region Uppsala om man har avtal. Beställning av SITHS-kort, SITHS-certifikat eller SITHS-reservkort sker av lokal kortbeställare eller via IT-support och vårdsystemsupport. Kostnad för kortet faktureras privata vårdgivaren. För priser se Priser SITHS.

Kortbeställare privata vårdgivare med Cosmic

Beställningar av passerkort, SITHS-kort och HCC-certifikat görs av utsedd kortbeställare, direkt till Passerkortsenheten via deras kortbeställningssystem (Notes). Ny kortbeställare beställs via blankett (se länkar nedan) som skickas till Passerkort. Nya kortbeställare måste beställa Notes-licens hos IT-support och vårdsystemsupport.

Kortbeställning vårdgivare utan Cosmic

Privata vårdgivare som inte har Cosmic beställer SITHS-kort via Beställningsformulär.

Prislista SITHS för privata vårdgivare.

SITHS till it-konsulter

Behöver man ett SITHS-kort om man har uppdrag inom Region Uppsala, är det verksamheten inom Region Uppsala som beställer kortet.

Hämta ut SITHS-kort, Uppsala

Fotografera dig eller hämta ut ditt SITHS-kort på passerkortsmottagningen, ingång C1, Akademiska sjukhuset. Ta med giltig legitimation och koderna du fått hemskickade från Telia.

Öppettider

Från och med 10 januari 2022 kommer passerkortsenheten på fredagar endast ha tidsbokning för utlämning och fotografering gällande E-tjänstekort och SITHS-kort. OBS! Gäller ej passerkort som endast används för passage. 

En torsdag/månad har vi öppet klockan 16.45–18.45. Boka tid via TimeCenter.

Ring på klockan vid entrén efter klockan 16.

Tidsbokning:

Gör så här för att boka tid via TimeCenter:

  • När du loggat in i Timecenter,  välj fotografering eller utlämning av e-tjänstekort.
  • Välj en ledig tid som passar dig.
  • Lägg till ditt för- och efternamn, telefonnummer och mejladress.
  • Bekräfta bokning.

Öppettider för dig som arbetar på Uppsala universitet

Du kan hämta ut ditt passerkort måndag till fredag mellan klockan 07 och 15.

Hämta ut SITHS-kort, Enköping

Kontakta Carina Ström för att boka en tid för uthämtning av kort i Enköping. 

Mejl: carina.strom@regionuppsala.se
Telefon: 0171- 41 82 60
Adress: Lasarettets ledningskontor, Kungsgatan 69C, Lasarettet i Enköping

Kontakt

Passerkortsmottagningen

E-post: passerkort.lsu@regionuppsala.se
Telefon: 018-611 32 65, telefontid klockan 7-16
Adress: Ingång C1, Sjukhusvägen 14, Akademiska sjukhuset

Enhetschef: Åsa Berggren, asa.karin.berggren@regionuppsala.se

Katalog och säkerhetstjänster

E-post: KST@regionuppsala.se 
Adress: Resurscentrum Region Uppsala, 751 85, Uppsala