Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Delaktighet och anpassning i SIP-processen för vuxna och barn med funktionsnedsättning
Samordnad individuell plan (SIP) ska bland annat bidra till bättre samverkan för personen det gäller. Hur kan vi bli bättre på att involvera rätt personer och säkra kvaliteten i SIP-processen?
Välkommen att fylla på med kunskap och kontakter för att komma vidare i utvecklingen av SIP på din arbetsplats. Dagen innehåller:
- Kunskap om SIP och egna berättelser om hur det fungerat.
- Goda exempel från olika verksamheter i länet.
- Erfarenhetsutbyte och gemensam reflektion.
För vem?
Tillfället är öppet och kostnadsfritt för alla som arbetar inom området hälsa, stöd, vård och omsorg i Uppsala län.
Tid och plats
Fredagen den 16 maj 2025, klockan 9.00-12.00. Registrering från 8.30.
Kommunfullmäktigesalen i Stadshuset, Uppsala. Möjlighet att delta digitalt under delar av dagen.
Anmälan
Anmäl dig till vårens SIP-dag (webropolsurveys.com)
Antalet fysiska platser är begränsat. Det är därför viktigt att du meddelar oss om du får förhinder.
Om du redan nu vet att du inte kan delta på plats: I början av anmälningsformuläret ovan finns länk till en separat anmälan för digitalt deltagande. Vissa av dagens moment kommer du eventuellt inte kunna delta i om du väljer detta alternativ.
Program
Röster från brukare
Anna Thalén är handledare, stödpedagog och verksamhetsutvecklare. Hon läser livsberättelser från Jag gör politik (JGP). JGP erbjuder personer med psykisk ohälsa och/eller har neuropsykiatrisk nedsättning möjligheter att vara med och förändra sin och andras situation.
Delaktighet kräver tillgänglighet som kräver anpassning. Men hur ser det ut i verkligheten? Det vill JPG visa.
Autismkuratorn: Verktyg som underlättar SIP vid NPF
Isabella Strand är socionom och har egna erfarenheter av autism och ADD. Genom Autismkuratorn synliggör hon NPF-relaterade utmaningar på sociala medier och ger praktiska råd till både yrkesverksamma, personer med egen diagnos och anhöriga. Vid föreläsningen får du konkreta verktyg för att underlätta SIP-möten för personer med neuropsykiatriska diagnoser.
Isabella Strand.
Anpassningar för tillgänglighet och delaktighet i SIP-mötet
Många med funktionsnedsättning känner sig uteslutna ur SIP-samtalet och upplever att professionella talar över huvudet på dem. Utifrån ett funktionsrättsperspektiv belyser Michael Jestin anpassningar som ökar tillgängligheten till mötet och personens delaktighet.
Vi får också tips och råd om anpassningar från Karolina Ekdahl och Helena Andreasson vid Habiliteringen, Region Uppsala. Karolina är logoped i vuxenteamet vid enheten för intellektuell funktionsnedsättning och autism. Helena är kurator i samma team.
Michael Jestin, Karolina Ekdahl och Helena Andreasson.
Levande bok med Clara Skogholt från Hjärnkoll
En levande bok innebär att en ambassadör från Hjärnkoll berättar ett kapitel från sin livshistoria och publiken får därefter ställa frågor. Clara Skogholt jobbar med patientperspektivet på BUP i Göteborg. Hon har jobbat med Hjärnkoll i tio år och föreläser om sina erfarenheter av att må dåligt, om återhämtning och om bemötande. Den här levande boken kommer handla om hennes upplevelser och erfarenheter av SiP.
Clara Skogholt.
Bibehålla eller återfå sin förmåga till aktivitet
Nina Utrobicic och Liza Winrow är samordnare för SIP och flerpartsmöten på socialtjänsten inom ekonomiskt bistånd. De tar upp följande punkter:
-
- Arbetslivsrehabiliterande insatser – samordning är viktigt för personer med NPF.
- Flerpartsmöten om att återfå eller bibehålla en arbetsförmåga – ett komplement till SIP.
- Samverkan med vården inför arbetslivsinriktade insatser.
Mer om SIP
Arrangör och kontakt
Länsnätverket för utveckling av SIP
Länsnätverket är ett forum för erfarenhetsutbyte, omvärldsbevakning och samverkan för utveckling av SIP i Uppsala län. Sammankallande för nätverket är Akademiskt primärvårdscentrum (APC) utveckling, Region Uppsala, med stöd av FoU Socialtjänst.
Karolina Mark
Handläggare