Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Nytt projekt om IF: ”Kopplingen mellan universitetet och FoU gör forskningen mer relevant för praktiken”
LSS-verksamhet och äldreomsorg styrs av olika lagar. Vad innebär det för personer med intellektuell funktionsnedsättning när de blir äldre? Det vill Kristina Engwall vid Uppsala universitet ta reda på. Här berättar hon om det praktiknära forskningsprojektet och samarbetet med FoU Socialtjänst.
Allt fler med intellektuell funktionsnedsättning (IF) når pensionsålder tack vare medicinska framsteg och bättre sociala villkor. Denna positiva utveckling medför nya frågeställningar för kommunerna, särskilt när det gäller om stöd ska ges enligt socialtjänstlagen eller LSS.
Universitetet och FoU Socialtjänst tar hjälp av varandra i forskning om socialt arbete
Forskningsrådet Forte har nu beviljat Uppsala universitet forskningsmedel för ett treårigt projekt med fokus på boendesituationer för äldre med IF. Projektet undersöker hur kollisioner mellan lagstiftning och organisatoriska skillnader påverkar omsorgen. Samtidigt arbetar Hanna Bozkurt Åhman på FoU Socialtjänst med en Forte-finansierad studie om demenstecken hos personer med IF.
FoU-arbete handlar till stor del om att stärka praktikens vetenskapliga grund – men även forskningens verklighetsanknytning. Som en del i en bredare satsning på samverkan mellan universitetet och FoU, planerar projekten inom IF-temat nu att samarbeta.
Intervju: Kristina Engwall vill öka kunskapen om äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning
Kristina Engwall är lektor och forskare vid Institutionen för socialt arbete. Här berättar hon mer om bakgrunden till den nya studien och planerna framåt.
– Jag har forskat om personer med IF tidigare, men inte om äldre. Forte efterfrågade forskning om utmaningar i arbetet runt äldre personer, och då tänkte jag på äldre med IF.
– Tidigare nådde knappt någon med IF pensionsålder, men tack vare medicinska och sociala framsteg är detta nu en växande grupp. När andra hamnar i äldreomsorgen, blir de här personerna ofta kvar inom funktionshinderområdet med LSS och gruppbostäder. Det är kanske inte det bästa för alla och det är otydligt för kommunerna hur de ska göra.
Vilka är ni i forskargruppen?
– Det är jag som leder projektet och en forskare vid Stockholms universitet, Palle Storm, som jag tidigare jobbat med på FoU Nordväst. Och Hanna Bozkurt Åhman från FoU Socialtjänst, på ett hörn.
Så alla har en FoU-koppling, gör det forskningen mer praktiknära?
– Absolut! Vi har redan intervjuat LSS-handläggare och deras synpunkter förbättrade projektansökan. Senare planerar vi referensgrupper med äldre personer som har IF, handläggare och kanske chefer för att stämma av att vi gör rimliga tolkningar.
– Kopplingen mellan universitetet och FoU tror jag gör forskningen mer relevant för praktiken. Och så får vi hjälp att nå ut med resultaten så de kan göra nytta i verksamheterna.
Vilken nytta hoppas du att resultaten ska göra?
– Idag ska ju alla bo kvar hemma så länge man kan, och för många med IF innebär det att bo kvar i sin gruppbostad. Det kan vara tryggt och bra, men inte för alla. Man kan till exempel bli den enda personen som är hemma på dagarna. Personal kan sakna kunskap om åldrande och åldersrelaterade sjukdomar, vilket innebär en risk för att sjukdomar missas. För personer med lindrig IF som bott i egen lägenhet kan äldreboende bli aktuellt, men personalen där saknar ofta erfarenhet av IF.
– Kunskap behövs inom båda de här fälten för att det ska bli bra. Vi vill att fler ska känna till att den här gruppen finns. Och så vill vi bidra till lösningar och tankar om hur man på bästa sätt kan ordna boende för dessa personer. Det handlar också om aktiviteter. De stora kommunerna kan ha verksamheter som tar vid när man slutar på daglig verksamhet, medan mindre kommuner inte har möjlighet att erbjuda det. Här behövs nya idéer.
Hur ska ni gå till väga?
– Vi hoppas få möjlighet att intervjua LSS-handläggare och biståndshandläggare inom äldreomsorgen i Uppsala läns kommuner. Vi vill också intervjua chefer på gruppbostäder inom LSS och vissa chefer inom äldreområdet. Och så hoppas vi kunna prata med äldre personer med IF och vara med lite i deras vardag.
– Vi kommer anställa en doktorand för att bland annat hjälpa till med observationerna.
Vem söker ni till den tjänsten?
– Någon som både har arbetslivserfarenhet och en examen inom äldreområdet eller funktionshinderområdet. Annonsen kommer under våren!
Hur ser planeringen ut i övrigt?
– Etikprövningen är nästa steg. Sen drar vi igång projektet på allvar till hösten. Det ska pågå i tre år och vi delar förstås med oss av våra insikter under tiden.
– Vi har också mycket annat på gång mellan Institutionen för socialt arbete och FoU Socialtjänst. Det ser vi fram emot!
Kristina Engwall och Hanna Bozkurt Åhman krokar arm i forskningen.